Shibaen er kendt som den stolte og selvstændige japaner.

Racen er aktiv, intelligent og viljefast.

Scroll længere ned på siden for at blive klogere på Shibaens sind, pleje og historie.

Karaktertræk for Shiba

Aktivitet
Daglig motion
  • Størrelse
    Størrelse
  • Pelspleje
    Pelspleje
  • Træning
    Førstegangsejer
  • Fældning
    Fælder
  • Gøen
    Gøer hunden
  • Børnevenlighed
    Børnevenlig
  • Lydighed
    Lydighed
  • Vagthund
    Vagthund

  • Udvalgte annoncer

    Image
    Shiba inu, hund, 8 år , salgklar 05.012.2024

    Shiba Inu søger kærligt hjem med plads og omsorg . Det er med tungt hjerte, at vi søger et nyt hjem til vores elskede Shiba Inu-han. Han er 8 år gammel, kastreret og har et fantastisk sind – loyal, kæ...

    Alder
    9330 Dronninglund
    Image
    Shiba (inu), hund, 2 år

    Avlsgodkendt og flot/rød/velfungerende hanhund (15 mdr pr Nytår 23/24) som er fejlfri i alle relevante tests (HD=A; AD=0; OCD=0) er klar til parrings-opgaver hos erfaren og privat hunde-opdrætter genn...

    Alder
    5953 Tranekær

    Hvad er en Shiba?

    Med sine strittende ører, skinnende øjne og krøllede hale, ligner Shibaen til forveksling en ræv eller måske et udstoppet stykke legetøj, men er bestemt ingen af delene. 

    Shiba Inu, er den mindste - og muligvis den ældste - af seks spidshunde, der har sin oprindelse i Japan, særligt kendt for sin livlige personlighed, små lodrette ører og kattelignende smidighed.

    Shiba hunderacen blev oprindeligt avlet til at jage fugle og småvildt ud på åbne arealer, så jægerne kunne skyde dem. 

    Shibaen blev også lejlighedsvis brugt til at jage vildsvin.

    Kort og godt om racen Shiba

    • Den mest populære af de japanske hunderacer

    • Shibaen er aktiv, intelligent, stolt, viljestærk, nysgerrig og modig

    • men også stilfærdig, værdig og loyal mod sin familie.

    • Reserveret og afventende overfor fremmede mennesker 

    • Efter kønsmodning, kan det forekomme at en Shiba ikke er lige flink overfor
      fremmede hunde.

    • Kræver ikke meget pelspleje, med undtagelse af fældeperioder  

    • Shibaen bliver 12-15 år 

    • Hanner vejer mellem 11 og 12 kg. og tæver 8-9 kg. 

    • Hanner måler ca. 40 cm. og tæver ca.37 cm.

    Hvordan er en Shiba sind?

    Den stolte hunderace Shiba Inu er godmodig, opmærksom og dristig. Den er meget viljestærk og selvsikker, og har ofte sine egne ideer om tingene. 

    Derudover er Shibaen yderst loyal og kærlig overfor sin familie, men har en tendens til at være meget mistænksom overfor fremmede.

    Shiba Inu er kendt for ikke at være god til at dele, og har en tendens til at beskytte (til tider aggressivt) sin mad, legetøj og i høj grad sit territorium. 

    Allerede nu bør det være gået op for dig, at du har med en meget klog og stædig hund at gøre, og at træne en Shiba Inu er bestemt ikke som at træne en golden retriever. 

    Mens en golden retriever glædeligt kommer når der bliver kaldt, vil en shiba inu komme når den har lyst til det - hvis den har lyst. 

    Shibaen er med god grund beskrevet som stædig, men at beskrive den som frisindet og selvstændig, er måske en mere positiv måde at karakterisere denne skønne hund på.

    Shiba Inu er en vidunderlig følgesvend, skønt hans viljestyrke personlighed kan være for meget for nogle mennesker. 

    Andre er charmeret af dens selvstændighed og loyalitet, og det er grunden til, at entusiaster siger, at det at eje en Shiba ikke bare er at eje en hund - det er en livsstil.

    En Shibas forhold til børn 

    På trods af en Shiba Inus selvstændige væsen, er det er en god familiehund, så længe den opdrages ordentligt, bliver godt trænet samt ordentlig socialiseret, fra den er ung. 

    Særligt når du har med en race, der er så intelligent, stædig og selvstændig som Shibaen, skal du lærer børn, hvordan man begår sig over for en hund og udviser respekt. 

    Du bør altid overvåge eventuelle interaktioner mellem hund og små børn, for at for forhindre at hverken din Shiba eller et barn, kommer til at overskride hinandens grænser. 

    Det er hverken godt for hunden eller barnet, selvom Shibaen ikke er ondskabsfuld, vil den på ingen måde reagere godt på en dårlig behandling.

    Børn såvel som voksne må aldrig nærme sig en hund mens den spiser eller sover, de må heller ikke prøve at tage hundens mad fra den, igen særligt ikke når det kommer til en Shiba, der kan reagere aggressivt. 

    Ingen hund, uanset hvor venlig og mild den er, bør nogensinde blive efterladt alene med et barn, da de oftest ikke forstår konsekvenserne ved at overskride hundens grænse.

    En Shibas forhold til andre dyr

    Tidlig træning og socialisering er yderst nødvendigt når en Shiba Inu skal lære at socialisere sig med andre hunde og dyr, men det er ikke en garanti. 

    Shibaen kan være aggressiv over for andre hunde, og vil måske jage dyr, som den betragter som et bytte. 

    Træning og at holde den i snor er de bedste måder at styre en Shiba Inu sammen med andre hunde og dyr. 

    De fleste Shibas kan man ikke stole på, fordi de er naturlige jægere og elsker jagten. Der er stor chance for, at din Shiba vil jage et egern, rotte eller en kat hvis den får chancen.

    Shiba Inu - motion og stimulering

    Shiba Inu er bedst egnet til at bo i et hjem med en indhegnet have. Det er nemlig en aktiv race, der kan lide at lege, gå lange ture og at jogge sammen med dig.

    En Shiba er også en rigtig udbryderkonge, og de har selvom du måske ikke skulle tro det relativt let ved det. 

    Når din Shiba har sat sig for, at den vil et sted hen vil den benytte enhver mulighed for at bryde ud af haven, for at gå på opdagelse. 

    Det er vigtigt at for at stimulere en Shiba, at du sørger for at den kommer ud og får noget action. 

    Shibaen har brug for en daglig træning og motion, hvad enten det er en lang gåtur i nabolaget eller at komme ud og jogge sammen med sin ejer der evt cykler ved siden af.

    Hvordan opdrager jeg en Shiba

    Socialisering er altid vigtigt, men særligt når du har med en shiba at gøre skal du se det som en særligt vigtig del af jeres træning. 

    Socialisering hjælper med at sikre, at din Shiba Inu-hvalp vokser op og bliver en afbalanceret hund, fordi han er mistænksom overfor fremmede og har en tendens til at være aggressiv overfor andre hunde, vil tidlig socialisering mindske dette.

    Shibaen vil jage små dyr som katte eller egern, der løber væk fra den og dette udløser shibaens indre jæger. 

    Af denne grund skal den altid være i snor, hvilket også er noget du også skal træne meget når du anskaffer dig en Shiba Inu.

    Du vil nemlig med garanti opleve modvilje, idet Shibaen bestemt ikke bryder sig om at blive begrænset, selvom det i virkeligheden er for dens egen sikkerhed. 

    En Shiba Inu kan bestemt ikke lide at gå i snor, og derfor kræver det hos denne race tid og tålmodighed.

    Hvalpe- og udvidet lydighedstræning anbefales især til Shiba Inu, ikke kun for at lære dem ting, men også for at stimulere og socialisere den. 

    Arbejd med fordel med en træner, der kender denne race. 

    Bliv ikke skuffet, hvis din Shiba Inu er en vanskelig elev - det er dens natur. Tænk på det som en sjov udfordring.

    Socialisering af en Shiba Inu 

    De oplevelser de første 4 måneder, af en Shibas liv, har meget stor indflydelse på, hvordan hvalpen vil se på verdenen, når den bliver ældre, selvom det kan være fristende at være meget blid overfor den kære hvalp, vil det være en stor fejl.

    Som hvalpeejer er det hårdt arbejde, og du skal fokusere på at skabe så mange positive møder og situationer med andre dyr og mennesker som muligt, for at få en velafbalanceret voksen hund. 

    Denne process kaldes for socialisering.

    Når du træner med en Shiba, vil du hurtigt erfare, at det ikke er som hvilken som helst anden hund. 

    En Shiba gør nemlig som det passer den, og  kan let komme til at kede sig.

    Som ejer bør du forblive tålmodig og tag opdragelsen meget seriøs. Mærk efter på din shibas humør, og bliv kun ved så længe den viser interesse og er fokuseret.

    Respekt er nøgleordet, hvis din shiba ikke respekterer dig og føler du respekterer den, kommer I ikke langt med træningen. 

    Straf ALDRIG en Shiba (eller hvilken som helst anden hund) for ikke at have mere tålmodighed, eller fordi den ikke forstår dig, husk på det er dit job at gøre dig forståelig, og at Shibaen altså bestemt ikke vil føje dig for enhver pris, det ikke en hund der er kendt for at være en pleaser. 

    Du bør arbejde ud fra følgende principper: 

    • Regler
    • Rutiner
    • Tålmodighed 
    • Konsekvent

    Hvilke genetiske sygdomme kan findes i en Shiba Inu? 

    Racen Shiba Inu er generelt sunde, men som alle racer er de tilbøjelige til visse sundhedsmæssige problemer. 

    Det er vigtigt at huske på, at ikke alle Shibaer får en eller flere af disse sygdomme, men det er vigtigt at være opmærksom på dem, hvis du overvejer denne race.

    Hvis du køber en hvalp, skal du finde en god opdrætter, der viser dig sundheds papier for begge dine hvalps forældre. 

    Disse papirer viser, at en hund er testet for bestemte sygdomme.

    • Allergier

    • Chylothorax

    • Kræft

    • Patellar Luxation

    • Progressiv retinal atrofi (PRA)

    • Hoftedysplasi

    • Hale jagt
      (Hale jagt er et usædvanligt problem, det begynder normalt ved 6 måneders alder. Hunden er besat af halen og kan gå i cirkler i timevis, den mister interessen for mad og vand. Alle forsøg på at få hunden til at stoppe jagten mislykkes. Forskning tyder på, at hale jagt kan være en type anfald. Nogle hunde reagerer på behandling med phenobarbital enten alene eller i forbindelse med anden medicin.)

    Ansvarlige opdrættere har fokus på, at holde racen så fri som muligt, for genetiske helbredsproblemer, ved hjælp af genetisk screening af avlsmateriale.

    Gode Shiba Inu hvalpe

    Er du ved at nå til den beslutning, at det er en shiba inu som skal berige din hverdag? 

    Så er det vigtigste redskab du kan bevæbne dig med på jagten efter en shiba hvalp, din mavefornemmelse.

    Støder du på en avler der ikke er villige til at snakke med dig om genetiske helbredsproblemer, samt hvilke ting de har gjort for at sikre sunde og raske hvalpe, bør du gå en stor bue uden om denne opdrætter.

    Det er også vigtigt at inden du forelsker dig i,- og vælger en hvalp, at du altid møder mindst en af forældrene til den hvalp du påtænker at tage med hjem, og igen - følge din mavefornemmelse! Virker det  til at den shiba hvalp kommer fra et godt og trygt sted? 

    Eller hvalpene sælges blot med profit for øje. Er sidstnævnte tilfældet, risikerer du at anskaffe en syg hund og støtte hvalpefabrikker.

    Hvor gammel bliver en Shiba?

    Du kan forvente at en shiba inu bliver mellem 12 og 15 år.

    Hvordan ser en Shiba Inu ud?

    Shiba inuen har en tyk dobbeltpels, der giver den et nuttet bamse-look. 

    Den ydre pels er stiv og lige, og underpelsen er blød og tyk. 

    Shibaen fælder moderat gennem året og kraftigt to gange om året (forestil dig en snestorm - men på dine møbler og tøj, ingen vil være i tvivl om at du har en shiba derhjemme).

    Shibaen findes i forskellige farver:

    •  Sort grundfarve med rustfarvede aftegninger

    •  Red Sesame 

    • Cremefarvet 

    • Black Sesame 

    • Sesame

    • Rød


    Hvordan plejer jeg en Shibas pels ?

    Shiba inu er en race der er ret let at vedligeholde, når det kommer til pleje. 

    Det er en naturligt ren og lugtfri hund, der dog har brug for børstning for at fjerne hår og fordele olier en gang om ugen, eller oftere, når den i perioder fælder mere.

    Et bad nu og da er også nødvendigt, men ikke for ofte, fordi det vil udtørre dens hud og pels. Mange ejere bader kun shibaen hver tredje til fjerde måned.

    Øvrig pleje af en Shiba

    Klip en shibas negle en til to gange om måneden, kan du høre dem klikke på gulvet, er de for lange, hvilket er smertefuldt for din shiba.

    Tandhygiejne er også meget vigtig når det kommer til din hund. 

    Børst din shibas tænder mindst to gange om ugen både for at holde dens ånde frisk, men også for at forhindre ophobning af tandsten og andre sygdomme. 

    Daglig børstning er selvfølgelig endnu bedre, men du kan godt forvente at din shiba bestemt ikke vil bryde sig om denne ide. 

    Du bør med fordel begynde at træne din shiba til at blive børstet og undersøgt, når den er en hvalp. 

    Håndter gerne poterne ofte - hunde er følsomme omkring deres fødder, og når man har med så selvstændig en hund at gøre som shibaen, lægger du grundstenene når den er hvalp.

    Gør pleje til så positiv en oplevelse som muligt, fyldt med ros og belønninger, og det vil kun blive lettere og hyggeligere med tiden. 

    Du bør foretage ugentlige tjek, hvor du bl.a. kontrollere din shibas ører. Hvor du skal se efter rødme eller dårlig lugt, hvilket kan indikere en infektion. 

    Når du tjekker din hunds ører, kan du med fordel starte med at rense dem med en vatrondel, der er fugtet med en mild, pH-afbalanceret ørerens for at hjælpe med at forhindre infektioner. 

    Du må under ingen omstændigheder putte noget ind i øret på hunden, bare rengør det ydre øre.

    Til slut skal du undersøge shibaen for sår, udslæt eller tegn på infektion såsom: Rødme, ømhed eller betændelse i huden, i næsen, munden og øjnene og på fødderne, finder du noget alarmerende bør du altid tage kontakt til en dyrlæge.

    Historien om racen Shiba

    Shiba Inu stammer fra Japan og er mindste - og muligvis den ældste - af seks spidshunde, der har sin oprindelse i Japan. 

    Der er flere teorier om, hvordan shiba inu fik sit navn. 

    En forklaring er, at ordet shiba betyder "krat;" hundene blev navngivet efter de krat som de jagede i. 

    En anden teori er, at den brændende røde farve på en shiba er den samme som efterårsfarven på de bladene i krattet. En tredje idé er, at en arkaisk betydning af ordet shiba henviser til dens lille størrelse.

    Anden verdenskrig var i allerhøjeste grad en katastrofe for shibaen, og de fleste af de hunde, der ikke omkom i bombeangreb, blev ofre for vold i efterkrigsårene. 

    Efter krigen blev shibaen fundet i små byer og der blev oprettet avlsprogrammer. De shibaer der overlevede, er altså dem der har været med til at præge racen man finder i dag.

    Er du og racen Shiba et godt match? 

    Er du stadigvæk efter at have læst denne artikel, sikker på at du kan give denne fantastiske hund et godt hjem, bør du alligevel stille dig selv følgende spørgsmål. 

    3 spørgsmål, som du bør stille dig selv inden du vælger at afskaffe en shiba. 

    1. Har du mod på så selvstændig en hund som en shiba? 

    2. Har du en god portion tålmodighed? 

    3. Har du erfaring med hunde, træning og socialisering? 


    Kan du svare ja til ovenstående, så kan du med god sandsynlighed skabe et dejligt liv for denne dejlige hund. 

    Held og lykke!


    Copyright Gipote.dk - Det er ulovligt at kopiere denne tekst.

    Powered by Froala Editor


    Ønsker du at købe eller sælge en Shiba?
    Se de mange købs- og salgsannoncer på gipote.dk

    Shiba til salg

    Shiba 14000 kr.

    Shiba

    Søde Nova søger et nyt hjem, da jeg ikke længere har den optimale tid til hende. Nova er super aktiv, og noget helt for hende selv. Hun er det sødeste og mest skønne, og ELSKER kontakt til andre menne...

    Alder 6 mdr.
    7100 Vejle

    Shiba 9000 kr.

    Shiba

    Kinta har fået fire smukke hvalpe af den dejlige Shiba race - også kaldet den stolte Japaner, en fantastisk familie hund, meget kærlig, altid glad og tillidsfuld, en ven for livet. en sund og stærk h...

    Alder 3 uger

    Log ind for at kommentere
    2 kommentarer
    skrev d. 22-juni-2009 #1

    Shibaen er en meget pudsig størrelse. Problemet med at lave en generel beskrivelse af shibaens sind er, at de er meget forskellige! Fælles for dem er en kæmpe personlighed i en lille krop. Mange har beskrevet dem som en blanding af hund og kat. Dette skyldes, at shibaen altid har sin helt egen holdning til tingene. Det er svært at forklare, hvis man ikke har oplevet det, men jeg skal prøve at gøre et forsøg. Shibaen elsker sin familie, men følger dem ikke betingelsesløst. Dette kommer bl.a. til udtryk, når jeg skal træne med min shiba tæve Zena. Et eksempel kunne være: jeg skal lære Zena en ny øvelse. Hun vil i løbet af meget kort tid lære, hvad øvelsen går ud på (de fleste shibaer er MEGET intelligente). Så længe øvelsen er ny og interessant, syntes hun det er sjovt at prøve. Men efter 5-10 minutter bliver hun ukoncentreret og gider ikke lave øvelsen mere. Dette skyldes, at hun i første omgang laver øvelsen, fordi hun syntes den er sjov. Hun laver ikke øvelsen, fordi jeg beder hende om det, men fordi jeg overtaler hende. Det sjove er, at hun ikke er ulydig for at være fræk, men hun er det, fordi hun (ligesom katten der bliver badet) ikke kan se pointen i at forsætte. Min erfaring er, at man får det bedste træningsresultat, hvis man laver en øvelse i max 10 minutter af gangen. Det betyder dog ikke, at man ikke kan træne en shiba i en time ad gangen - man er bare nødt til at skifte mellem flere forskellige øvelser. Det er også vigtigt at man træner en shiba med det er heder bløde træningsmetoder, for jo mere man hidser sig op over for en shiba jo mere ligeglad bliver den ofte med dig. En shiba er utrolig stædig. Det betyder, at man i opdragelsen er nødt til at være meget tålmodig. Er man det, får man til gengæld også en hel fantastisk hund ud af det. Noget af det jeg personligt holder meget af ved Zena er, at hun har så stor en personlighed. Man er aldrig i tvivl om, hvad hun mener om tingene, og det syntes jeg har sin charme. Jeg kan godt li´ at få lidt modspil fra min hund, samtidig med at hun elsker mig og hendes nærmeste. Netop fordi shibaen skal overbevises om, at man er værd at være sammen med, er det en reserveret race. Dette betyder dog ikke, at den ikke kan lide fremmede, men bare at den ikke gider hilse på dem, før den er overbevist om, at de er værd at bruge tid på. Vi valgte racen fordi vi gerne ville have en hund der passede godt til et liv i byen, og det gør shibaen efter vores mening. Her er grundene til at vi valgte shibaen: Den er ikke så stor (omkring 40cm)  så den er nem at have med alle vegne De gør meget sjældent  så de genere ikke underboen ved at stå og give hals hvis man bor i lejlighed; dog vil de fleste shibaer advare hvis man får gæster De er meget selvstændige  derfor er de ofte nemme at lære at være alene hjemme (man skal selvfølgelig ikke bare efterlade sin hund alen i 15 timer i træk, men det var vigtigt for os at den kunne være alene i en almindelig arbejdsdag på 8 timer); De bryder sig ofte ikke om at blive snavsede og mudrede  skulle det ske er deres pels

    skrev d. 22-juni-2009 #2

    Shibaen er en meget pudsig størrelse. Problemet med at lave en generel beskrivelse af shibaens sind er, at de er meget forskellige! Fælles for dem er en kæmpe personlighed i en lille krop. Mange har beskrevet dem som en blanding af hund og kat. Dette skyldes, at shibaen altid har sin helt egen holdning til tingene. Det er svært at forklare, hvis man ikke har oplevet det, men jeg skal prøve at gøre et forsøg. Shibaen elsker sin familie, men følger dem ikke betingelsesløst. Dette kommer bl.a. til udtryk, når jeg skal træne med min shiba tæve Zena. Et eksempel kunne være: jeg skal lære Zena en ny øvelse. Hun vil i løbet af meget kort tid lære, hvad øvelsen går ud på (de fleste shibaer er MEGET intelligente). Så længe øvelsen er ny og interessant, syntes hun det er sjovt at prøve. Men efter 5-10 minutter bliver hun ukoncentreret og gider ikke lave øvelsen mere. Dette skyldes, at hun i første omgang laver øvelsen, fordi hun syntes den er sjov. Hun laver ikke øvelsen, fordi jeg beder hende om det, men fordi jeg overtaler hende. Det sjove er, at hun ikke er ulydig for at være fræk, men hun er det, fordi hun (ligesom katten der bliver badet) ikke kan se pointen i at forsætte. Min erfaring er, at man får det bedste træningsresultat, hvis man laver en øvelse i max 10 minutter af gangen. Det betyder dog ikke, at man ikke kan træne en shiba i en time ad gangen - man er bare nødt til at skifte mellem flere forskellige øvelser. Det er også vigtigt at man træner en shiba med det er heder bløde træningsmetoder, for jo mere man hidser sig op over for en shiba jo mere ligeglad bliver den ofte med dig. En shiba er utrolig stædig. Det betyder, at man i opdragelsen er nødt til at være meget tålmodig. Er man det, får man til gengæld også en hel fantastisk hund ud af det. Noget af det jeg personligt holder meget af ved Zena er, at hun har så stor en personlighed. Man er aldrig i tvivl om, hvad hun mener om tingene, og det syntes jeg har sin charme. Jeg kan godt li´ at få lidt modspil fra min hund, samtidig med at hun elsker mig og hendes nærmeste. Netop fordi shibaen skal overbevises om, at man er værd at være sammen med, er det en reserveret race. Dette betyder dog ikke, at den ikke kan lide fremmede, men bare at den ikke gider hilse på dem, før den er overbevist om, at de er værd at bruge tid på. Vi valgte racen fordi vi gerne ville have en hund der passede godt til et liv i byen, og det gør shibaen efter vores mening. Her er grundene til at vi valgte shibaen: Den er ikke så stor (omkring 40cm)  så den er nem at have med alle vegne De gør meget sjældent  så de genere ikke underboen ved at stå og give hals hvis man bor i lejlighed; dog vil de fleste shibaer advare hvis man får gæster De er meget selvstændige  derfor er de ofte nemme at lære at være alene hjemme (man skal selvfølgelig ikke bare efterlade sin hund alen i 15 timer i træk, men det var vigtigt for os at den kunne være alene i en almindelig arbejdsdag på 8 timer); De bryder sig ofte ikke om at blive snavsede og mudrede  skulle det ske er deres pels