Indlæg: 19

Oprettet af | Oprettet: 09-07-2012, 11:40

Vi har fået hvalp

Hun er nu ca 3½ mdr gammel.
Hun er en blanding af cocker spaniel og kvart golden retriever.
Når hun får skæld ud (af mig) bider hun og snapper og gør efter mig. Det gør hun ikke rigtig efter min mand. Ja, det er jo nok fordi hun ikke har respekt for mig - men det er mest mig der er sammen med hende. Hun er ude i haven sammen med mig dagligt og der er ting jeg ikke kan få hende til at lade være med - hun vil grave i vores blomster bede og ved hækken. Jeg siger bestemt NEJ til hende og prøver at tage i hendes halsbånd og få hende væk, men i det øjeblik jeg rækker ud efter hende bider hun - måske ikke rigtig bide - men det gør jo ondt med hendes små tænder. Jeg har tænkt på om jeg skulle have en vandpistol med mig og "skyde efter" hende når hun ikke hører efter mit NEJ, men det er vel ikke helt sådan man får hende lært det ? Er der nogen der har gode råd med sådan en lille bandit. ? Vi har tilmeldt os hvalpe træning men det starter først om ca 3 uger.

Skriv et svar til indlægget



09-07-2012, 11:54

Hej.

Og tillykke med jeres valp-det lyder som en kæk lille pige :);

Jeg ville, gå imellem hende og blomster bedet, og bruge min krop, til at få hende væk, istedet for at ta hende i halsbåndet.

Også ville jeg tilbude hende noget næse arbejde, enten gemme nogle godbider, eller noget legetøj, som hun skal finde og komme med. evt lægge et lige spor til hende.
og ellers begynde at træne, sit dæk og indkaldning. det skal bare være korte pas, og det skal være sjovt. så find en beløning hun synes om.

Jeg var en gang hos min veninde, da de havde fået deres- labbrador valp, og den gravede også, nu stod vi så et sted den gerne måtte grave, og 10 cm nede, var der en regnorm, så det var ikke bare for at grave, den gjore det.

min egen graver også-ofte ned til muldvarpe gangene. så de gør det ikke for at irretere eller drille.

09-07-2012, 12:29

Til Lykke med hvalpen.

Men sikke en i dine øjne "dum leg" hun har fundet på. Det er hun så ikke ene om kan jeg trøste dig med. Selv har jeg haft en ældre tæve, vi fik fra en kennel på landet. Hun gravede huller i vores græsplæne, så synes de andre hunde vi havde, også de skulle grave med.
Da vi dengang havde 5 hunde, deriblandt et par hvalpe, indrettede vi en meget stor fælles flisebelagt hundegård og terasse, hvor de opholdt sig meget af tiden, så vi kunne nyde græsplænen og de omliggende blomsterbede som have.

I kan nok ikke forvente at jeres græs og bede forbliver i helt fin stand, i denne sommer, hvor hun er hvalp. Men jeg kan godt forstå i prøver at lære hende bedst muligt, at hun altså ikke skal hjælpe med havearbejdet.

Når du prøver at fjerne hende i at grave, sikkert kommer bagfra hende og vil tage fat i halsbåndet, så tror jeg hun snapper efter dig, fordi hun bliver bange, hun forstår dig ikke.
Prøv istedet om du FØR hun begynder på den "leg", at lokke hende væk, med legetøj eller en godbid. Og leg lidt med hende. Jeg ved godt , man skal næsten have øjne i nakken, for at holde øje med en hvalp i haven. Og du sikkert skal gentage "din leg" mange mange gange. Du skal nok ikke forvente, den helt holder op med at grave, den er jo kun en lille hvalp.
Det er rigtig godt, i snart skal til hvalpetræning, der vil du se og høre at andre hvalpeejere bl.a. har de samme, og mange andre problemer, samt lære hvordan du kan lege og træne med din hund, så hun også får mere respekt for dig.

09-07-2012, 13:33

Tak for jeres svar - ja - hun er jo rigtig dejlig og sød og også bare en hvalp. Men vil jo gerne give hende lidt opdragelse fra starten :) Jeg kan sagtens bruge jeres svar og vil prøve at have godbidder med ud næste gang og måske derved få hende lært lidt ting :) Og ja der skal bare øjne i nakken hele tiden - hun finder på noget nyt hver gang :) Vi prøver også små lege når vi går tur i hundeskoven lige i nærheden; at slippe hende løs og gemmer os for hende - så hun får lært at finde tilbage til os - det går nu meget godt.
Men hun er næsten som en teengager - når hun får et bestemt NEJ fra mig - svarer hun igen ved at gø...hehe...
Og hun ved godt hvad NEJ betyder - det har vi lært hende bla. ved at lægge godbidder og sige nej når hun ikke må tage den... Det kræver vist bare benhård træning - men jeg er bare lidt urolig for det der snerre og biden efter mig... Hun nærmest "smiler" / viser tænder, men jeg skal nok til at lade være med at tage hende i halsbåndet så........

09-07-2012, 15:18

Det er lidt svært at se og bedømme alvoren i hendes reaktioner overfor dig, når man ikke ser jer sammen. Men det lyder betænksomt, at hun ligefrem snerrer og viser tænder af dig.
Det skal jo nødig ende i en kamp, jer imellem, hvor du står som taberen.
Du kan jo spørge opdrætter om forældrene, begge har et godt temperament.

Men lige den leg med at lægge godbidder og sige nej, er nok for stor en udfordring i hendes alder.
Det er hun ikke tryg og klog nok til klare.
Ligesom man kan begå fejl, ved at give madskål og tyggeben, for bare at tage det igen.

Jeg mener en hvalp opdrages bedst ved man kun at tager "forbudte ting" og da altid ved at bytte med noget den gerne må bide i og lege med.

Jeg håber du skal gå til hvalpetræning et rigtig godt sted, gerne i DKK-regi. Det er jeg sikker på du vil blive rigtig glad for.

10-07-2012, 05:06

Jeg er enig med aase i at når man tar en forbudt ting-så bytter man men noget der gerne må bides i.

Hjemme hos mig, er der tygben, tilgængeligt hele tiden, tilgengæld, er legetøj, noget jeg tar frem, og lægger væk igen, efter leg/træning.

Ang den med fodret.
Her hjemme, kan vi ta foder og ben fra Jensen, men han for det jo igen, vi er ikke en konkurrent, men vi er over ham, og derfor kan vi ta det.
jeg tror man skal se det sådanne, at vi er dem der kommer med maden, det er vores mad, og vi deler gerne. jeg læste engang et råd der hed, at hvis hunden, begyndte at vakte sin mad, var det en ide, at gi en lille smule, når hunden næsten var færdig ta skålen, og fylde mere i, gentagende gange- nett-op for at hunden ikke skulle se det som en konkurrence, men at vi deler, med den.
selvfølgelig skal hunden sætte sig roligt og ventende, får den for skålen igen.
hun tilrådet også ar hunden fik den sidste bid fra aftenbordet-så vi også delede med os, af det der lugtede rigtigt godt, og at hunden havde en fast plads i køkkenet, under måltider.

jeg har til tider små børn i huset, og de skal kunne være rundt hunden selvom den ligger ben og andet, også når han ligger i soffan, skal han ikke vakte sit ben.

Jeg tror vejen frem, er massere af små træningspas-så hundene ser os som en kilde til sjov, og oplevelser, og på den måde intager vi pladsen som føre-ledere.

Håber du lære en masse små lege på dit valpe hold, og ja-det er rart at høre at andra har de samme og helt andra problemmer end en selv- jeg lært selv mest den halve time vi sad ig snakkede tilsidst-da jeg gik valpekurs.

10-07-2012, 05:08

PS.

og nu for jeg nok nogen på hoved: men var det min hund som snerede alvorligt af mig, ville jeg ta den i nakken/halsen, lægge den ned, og først slip og gå, når den lå roligt, uden at sige noget eller blive vred. som C M gør det.

10-07-2012, 06:00

Ja, jeg synes jo også jeg et eller andet sted skal gøre noget ved det snerren - hun skulle jo nødig vokse op og tro hun må blive ved med det.
Men hun gør det kun når ´hun får et nej, men det er selvfølgelig også nok, for hun skal jo lære at forstå et nej og at det ikke er alle ting hun bare må.

10-07-2012, 08:27

Jeg kom også til at tænke på, at om hun høre efter hvad din mand siger, kan han med fordel bakke dig op, altså hvis du siger nej, og hun knurre, så siger han også nej, så hun lære, at hun skal høre på dig også.

Min hørte ikke altid hvad mine børn sagde, og der gik jeg også ind og bakkede dem op, så han den vej også lærte, at sige de "gå væk", så skal han gå væk.

10-07-2012, 08:50

Tillykke med hvalp. Hun lyder som en lille bisse;). Jeg synes nan langt på vej skal undgå konfrontationer sim giver knurren og bid. Det er ikke en naturlig del af hundens adfærd at tage mad eller andre resourcer fra hinanden. Synes ikke man skal demonstrere at man har magten til det heller at det er noget den ikke behøver frygte at man gør. Når det er sagt skal nan heller ikke være i dem situation at man er bange for sin hunds reaktion hvis det en dag er nødvendigt at tage noget skadeligt fra den. Ofte bider og knurrer hinde når de er utrygge og den reaktion forstærkes vare hvis de får skældud. Nu lyder det som om din mere bare er utilfreds med korrektioner. Der tror jeg det bedste du kan gøre er at vise ophøjet ro. Hvis du ikke på forhånd kan afværge uønsket adfærd så stille og roligt afbryd dens forehavende. Kan du forsigtigt løfte/lede den væk? Evt bruge det at den bliver isoleret ikke som straf, men som konsekvens. Feks "hvis du graver i bedet bliver du lukket ind i huset og kan ikke lege med os andre i haven" bare i kortere tid. Synes også det er en god ide at bruge børnelåge inde i huset hvor hunden kan falde til ro hvis den bliver for vild eller på anden måde har brug for time out. Tror det er meget bedre end fastholdelse eller skældud. Tilgengæld er vedholdende bestemt men venligt" nej" rigtig nyttigt.

10-07-2012, 11:05

Kom også til at tænke på at jeg har læst i en bog af Karen Pryor som har været med til at indføre klickertræning af hunde at den bedste måde at lære en hund at lade være med noget er at få den til at udføre en anden ting som den ikke kan gøre samtidig med det den ikke skal. Feks at den skal ligge et bestemt sted mens man spiser så den ikke samtidig skal tigge. Tror positiv indlæring er vejen frem også når det gælder at undgå episoderne hvor den viser tænder/knurrer. Du kunne feks. lære den komandoen "omkring" som betyder at den skal vende omkring 180 grader. Du kan træne det ved at bruge en klicker og så klicke den for spontant at vende om...feks i forbindelse med at du selv bevæger dig omkring. Når den så viser dig at den har forstået at omkringvendinger er forbundet med godbid og ros kan du sætte komando (feks ooomkring!) på.....selv helt små hvalpe lærer meget hurtigt ved klicker træning. Omkring komandoen kan du så bruge når den er på vej hen til det uønskede sted.
Ellers synes jeg det er godt at lære hunden impulskontrol. Feks at vente med at spise eller gå ud af døren til der bliver sagt værsgo. Så lærer den også at det er jer der leder. Den skal selvfølgelig tilpasses alderen...de skal nok være 8 mdr. før man rigtig kan træne bliv øvelser. Min egen hund er 9 mdr. nu kan sagtens håndtere dæk, sit, stå i kortere tidsrum og jeg kan se at hun også i andre situationer reagerer på "vent". Nu træner vi feks at hun skal blive på det fortov som jeg er på og først må krydse vejen efter tilladelse og det er helt tydeligt at de andre "impulskontrol" øvelser har gjort det lettere at træne. Jeg tror vi startede så småt med disse øvelser da hun var 5 mdr. og nu er det virkelig dejligt at have en hund der ved at den ofte lige skal vente til jeg er klar.
Jo mere positiv træning I laver med den, jo mindre behov og tid vil den formentlig få til at lave sine egne regler;);
Held og lykke.

10-07-2012, 13:39

Tak for svar - idag har vi så lige været ved dyrlæge for at blive vaccineret :);
Hun sagde jeg godt kunne begynde at træne NEJ øvelser fordi det er vigtigt hun forstår et NEJ.
Hun nævnte også det med at lægge godbidder og at hun først må tage den når der er sagt værsgo. Hun kan sagtens klare det allerede nu.

Hun mente også at hun skulle ignoreres når hun gør noget forkert - hunde hader at blive ignoreret - selvfølgelig nytter det ikke at ignorere hende når hun er i gang med at grave hæk planterne op, for det synes hun er ret sjovt - men måske i andre situationer.
Idag har været en meget bedre dag end i går - vi har ikke haft konflikter, så det er jo dejligt :)

10-07-2012, 13:44

Og hun er faktisk allerede renlig - hun sætter sig hen til døren og giver et gjæf når hun skal ud - samt at hun ikke tager vores ting, men kun sit eget legetøj - indtil videre ihvertfald :) Nu hjælper det nok også en hel del at vi er hjemme og har sommerferie i næsten 5 uger.

10-07-2012, 14:41

Jeg er meget enig med dig Hanne. Jeg går også kun ind for positiv indlæring. Klikkermetoden er opfundet efter jeg havde hvalpe, men jeg har hørt fra andre hundeejere og instruktører, at den virker rigtig godt.
Jeg har aldrig trænet i at tage mad og ben fra mine hunde, men har da kunnet det om nødvendigt, uden de har vist aggresion eller angst, da først de i tryghed og respekt accepterede mig som leder af flokken.
Ligesom jeg har kunnet soignere og behandle dem uden at blive bidt. I nogle tilfælde ved hjælp af min mand, der holdt lidt ved dem, eller bare som adspredelse, stod og gav godbidder.
Kun een af de 8 Beagler, ville ikke lade mig klippe negle, og da jeg ikke ville tabe, ved at hun evt. bed mig, fik hun altid mundkurv på. Det blev så en vane,hun fandt sig fint i, jeg vandt, og klippede hendes negle.

Som hvalpe, synes jeg der var såmange andre måder at aktivere dem på, og jeg tror ikke på det kan skabe tryghed at "give og tage" det, der er deres. Måske kan det give magt over hunden, at den derved lærer, hvem der bestemmer, hvis den altså ikke vinder kampen, ved at knurre og bide. Men jeg betragter det, som negativ indlæring.

Selvfølgelig kan man roligt, men bestemt sige eks. "nej, stop, slip", når hvalpen tager forbudte ting, og i starten d.v.s. evt. et par måneder samtidig have en bytteting parat. Når hvalpen så slipper og vælger byttetingen, sige "godt", eller "dygtig" i lys stemme. Det er min erfaring og for mig positiv indlæring.

Både de hvalpe, jeg har opdrættet, selv beholdt og købt har fra de kunne gå og løbe, altid haft en legekasse i pap, fåes i Supermarked. Den har jeg fyldt op dagligt med pap-WC-ruller, Pap-køkkenruller, nogle af dem med godbidder i. Tomme mælkekartoner, en froteesok med knuder på, Altsammen godt legetøj hvalpen selv og gerne kan lege med, når den har lyst. Ting den kan bide i uden at komme til skade.
Derudover findes der også godt hundelegetøj , man kan aktivere hvalpen med.
Faktisk havde mine hvalpe også som unghunde stadig en legekasse, så de voksne og de ældre hunde, havde lidt fred og hviletider, uden at skulle lege med dem.

Til Malou vil jeg bare sige, rigtig god sommerferie, i kan glæde jer til at nyde med jeres nye hvalp, men husk at gå fra hende engang imellem, helst hver dag, så hun tilvænnes ikke glemmer at være alene hjemme.

10-07-2012, 16:40

Hej.

bare lige for at få det på det rene.

Jeg synes heller ikke man behøver træne, ta ben og mad, hvis det ikke er et problem.

jeg er også for positiv indlæring. og derfor skrev jeg også at det var en ide, at tilbude hende noget andet aktivering- leg / træning. så hun ikke behøvede at selv aktivere sig i blomsterbedene.

Kun hvis vi snakkede agrasiv knurren/snerende ville jeg ta fat, og markere her til, og ikke længre.

med massere af positiv træning, og jeg har skrevet det flere gange, træning, skal i hundens øjne være leg.

Vil da helst ikke fremstå som den onde hunde ejer. for det er jeg IKKE.

10-07-2012, 20:24

Hej Eva - sådan opfattede jeg det slet heller ikke :) jeg er glad for alle rådene - og er nu også begyndt at give hende mad ude på græsplænen een gang om dagen for at hun får lidt hjernetræning med at finde maden - det anbefalede dyrlægen i dag.
Så nu skal hun arbejde lidt for føden.

11-07-2012, 05:38

Det er jeg glad for at høre-det er rigtig svært at rådgive i dette forum- det lyder godt at hun for noget at lave, med sin næse- det er jo 2 aktive raser hun er blandet af....så vejen frem er helt sikkert leg og træning, ikke skæld ud.

min gamle som var schæfer/labbe-fik altid sin morgenmad, strøet ude på græset, eller sneen om vinteren. Den kan også lægges i små bunker rundt omkring, så det ikke er det samme.

min den lille kan bedre med, at få maden i en 1/2 l flaske med hul i. det tar også lidt tid.

22-07-2012, 10:05

Vil lige lave en lille opdatering - Malou bider ikke længere efter mig når hun får at vide der er noget hun ikke må. Det er så dejligt. Hun er i øvrigt rigtig lærenem. Hun kan allerede forstå når vi siger at hun skal sætte sig på plads ved vores ben. ( det giver jo også en belønning) :) Det er dejligt at mærke alle de fremskridt der hele tiden er.

22-07-2012, 11:43

Dejligt at læse Malou. Giv hvalpen tid og tålmodighed, et aktivt liv, og positiv indlæring.
Held og lykke med hende fremover.

22-07-2012, 17:59

Hej Malou,

Jeg har desværre først set denne tråd i dag, men jeg vil alligevel tillade mig st give mit besyv med.
Jeg har haft præcis samme problem med min lille springer spaniel/labrador blanding, som nu er blevet 7 måneder. Fra han var omkring 12 til 15 uger reagerede han med noget, der mest af alt mindede om et hysterisk anfald, ved irettesættelse. (Han knurrede, gøede og snappede efter mig.);

Venner, bekendte og hundetrænere gav mange ideer til at tackle problemet, men det virkede ikke efter hensigten, og forklaringerne - og dermed løsningen - har jeg først fundet senere.

Fra hvalpen er 3 til 4 måneder gennemgår den en mini-teenage-prriode, hvor grænserne skal prøves af. Samtidig er min "lille" bandit udstyret med spanieltemperament, så han reagerer kraftigt på et lidt for hårdt tonefald.

Først da jeg begyndte med meget venlige irettesættelser forsvandt problemet helt. (Ja, jeg er til gengæld voldsomt til grin i den lokale hundeskov, når jeg siger "nej" i et næsten overdrevnt venligt tonefald til en overstadig hvalp på 25 kg!) Nogle gange kan det være vanvittigt svært at finde det venlige tonefald frem - det problem løser jeg at give mig selv en time-out, for oftest reagerer hvalpen meget stærkt, når jeg bliver frustreret.

Nu er den "alvorlige" teenageperiode så småt begyndt, så han er begyndt at blive lidt hysterisk igen, men denne gang har jeg i det mindste redskaberne til at løse problemet.

Held og lykke med din dejlige hvalp :-)