Hej Jan,
Jeg har et par bud :-);
1: Han trækker som en sindsyg når vi er ude at gå:
Hvad har i gjort for at lære ham ikke at trække? Trækker i tilbage i snoren når han trækker? Har han sele eller halsbånd på? Går han i flex eller i alm snor?
2: Han har MEGET svært ved at være rolig så snart vi beskæftiger os med ham – f.eks hvis han skal tørres når vi kommer hjem, eller hvis vi vil frisere ham – faktisk er det en KAMP at få ham tørret, han er rundt over det hele og napper i både os og håndklæde:
Han lyder som en vildbasse ;-)
Jeg har en hund der skal tørres og ofte bades efter hver gåtur, skal redes 3-4 gange om ugen og klippes (gør jeg selv) hver 1,5 mdr. Det har været en absolut nødvendighed at lære min hund, at stå stille imens jeg gør disse ting. Da jeg skulle lære hende at få tørret poter, gav jeg hende en godbid for hvert ben. Når de ved noget godt kommer er det lettere at få dem til at stå stille. I dag får hun kun en guf når hun har ladet mig tørre hende over det hele. Det kan i prøve. I kan også forsøge at spede lidt af hans mad foran ham (i nå længde), så han er beskæftiget imens han bliver tørret. Det betyder at han vil forbinde tørringen med guffer! Hvis han stadig løber rundt må i ikke begynde at rende efter ham - det er en leg for ham. Sæt jer på gulvet og vent at han søger jeg. I kan evt. have en guf i hånden som han får når håndklædet har tørret en af poterne. I må aldrig jagte ham, men skal altid lade ham opsøge jer!
3: Han er slem til at nappe – ikke hårdt, men alligevel nok til at det kan gøre lidt ondt:
Det er selvfølgelig uacceptabelt! Leger i vilde lege med ham? Hvis i gør, vil jeg foreslå i stopper! En hund med tendens til stress (som det lyder som om Mico har) må ikke aktiveres med vilde lege der får ham op at køre. Trækkelege, kastelege, jagt, slåskampe osv. må der altså ikke være noget af indtil han får styr på stressen ... Aktivering skal i stedet være på det mentale plan. Brug måltiderne til at træne, giv ham opgaver udenfor - f.eks. at hoppe op på bænke/over hegn/op på sten osv. og lad ham søge efter sin mad ...
4: Vi har svært ved at fastholde kontakten til ham så snart vi er ude.
Er han fra jagt eller udstillingslinjen? Jeg snakkede engang med en mand, der forklarede mig hvor vigtigt det var at lære en labrador (især en fra jagtlinjerne) selvkontrol. Det ligger naturligt til at lab at lystre og at jage. De skal naturligvis lære, at jagten foregår under kontrollerede forhold og kun startes når det godkendes. Det samme gælder ved spor, hilsen på andre hunde, osv. Hunden skal lære at tage kontrakt og søge "godkendelse" inden aktiviteter foretages. Det kan indlæres ved at der skal siges "værsgo" eller "ja" inden en aktivitet startes. F.eks. kastes en bold og hunde skal blive sidde indtil der bliver sagt værsgo. Det kan også være derhjemme ved maden - hvor der skal siges værsgo før et søg må gå i gang ... Det er svært at lære en hund ikke at reagerer på deres naturlige impulser, men det er lettere med en arbejdsrace, og kan sagens lade sig gøre, ved vedholden træning. Det sætter dog større krav til ejeren om at være vågen på gåturene!
Kontakt kommer selvfølgelig ikke af sig selv, og der skal altid arbejdes for kontrakt. Jeg oplever med min egen, at jo flere sjove ting jeg finder på, på en gåtur jo mere kontakt har vi. Hun forventer at jeg tit finder på sjove ting, og derfor bliver hun tæt ved mig (selv når hun er løs) og kigger ofte på mig. Udenfor løber vi om kap, træner, laver natur agility, kaster bold osv. Desuden går jeg og snakker en del med hende - folk tror nok jeg er sindsyg, men det hjælper også på kontakt :-) Desuden kan du også overveje at indføre at han får lidt af sin mad når han søger kontakt hos dig - det er noget der normalt virker på en lab ;-);
Har det forøvrigt altid været sådan, eller er det kommet pludseligt, eller med alderen?
Måske er han "bare" teenageramt og begynder at kunne dufte alle de dejlige tæver i området. Det kan sagens vendes til noget positivt: http://www.hunde-forum.dk/content/56-hanhunde-og-dufte-af-loebsk-taeve.html. "Forfatteren" Ninjamor er en dygtig adfærdsbehandler! Det er da et forsøg værd :-);
5: Visse kommandoer er extremt svære for ham at finde ud af – f.eks selve kommandoen “plads” den fungerer langt de fleste gange, men han bliver ikke mere end ½ sekund:
Har det altid været sådan, eller er det kommet pludseligt, eller med alderen? Jeg spørger fordi det er en mulighed at han er teenageramt :-) Min egen fik pludselig svært ved at huske "sit". Mega mærkeligt! Det gik heldigvis hurtigt over igen :-)
Hvis det "bare" er teenage-nøkker med din hund, synes jeg det er bedst ikke at tage konfrontionerne. Lad vær i perioden at lære ham nye ting (for hans hjerne kan alligevel ikke kaperer dem), og lad vær at forlange de ting han ikke vil. Hvis han lykkedes med ikke at udføre de ting, du forlanger, vil han miste respekt for dig. Hvis du beder ham om noget skal du tilgengæld med tålmodighed (ingen straf og ingen tvang), forvente af ham at han gør det. Passivitet og stirren kan gøre meget i sådan en situation! I kan godt stadig træne, men nøjes med at træne de ting han kan i forvejen, og gør det kun steder du ved i får succes - f.eks. er succes-barren ofte lav udenfor.
At blive på plads har jeg lært at træne således:
1) få hunden på plads - klik og giv godbid. 2) Klik igen for at hunden er blevet siddende og kast godbidden ud på græsset (lad bare hunde løbe efter den med det samme, så hvis det er "Nødvendigt" skal man sige værsgo imens den kastes). Når hunden er blevet sikker i at blive siddende i positionen i nogle sekunder, kan man hævet kravet en smule. I klikkertræning forlanger man 8/10 gentagelser som en succes før man hæver kravene. Hvis du ikke bruger klikkertræning ville jeg give en 3 guffer i processen. 1 når den sidder på plads, en for at blive og en der kastes ud på plænen ... I starten skal der ikke være længe mellem guf et og to, men tiden mellem disse skal langsomt hæves!
Jeg håber du kan bruge det til noget :-);
Held og lykke ..
Vuf fra Line