Indlæg: 30

Oprettet af | Oprettet: 18-07-2011, 11:43

Foder til en cavalier

Jeg har en lille cavalier, og syntes den tit har afføring ca 5 gange dagligt og vil derfor høre om der er nogen som har erfaring med hvilket foder som er godt til den slags hunde ?

Skriv et svar til indlægget



18-07-2011, 13:17

Hej Bente
Der er forskel på alle hunde og nogen skal ofte og andre ikke så ofte, men jeg synes nu, at 5 gange lyder af meget, hvis det er en voksen hund. Hvis det er en hvalp, er det normalt nok. Så dit spørgsmål giver mange spørgsmål: Hvor gammel er din hund, hvad giver du den og spise og hvor ofte får den mad? Får den andet end hunde-foder?

Min Cavalier på 10,5 måned får i øjeblikket Olivers hvalpefoder og hun har afføring ca 2 gange i døgnet. Hun har stort set altid kun fået foder uden hvede og med ganske få undtagelser, har hun altid haft en "god mave". Min tidligere Cavalier fik mest Royal Canin og han havde stort set altid dårlig mave, hvilket også er grunden til at jeg med min nye hund har undersøgt foder-markedet grundigt og har prøvet med flere forskellige produkter (alle hvede-frit).

Der er MANGE tråde her i forummet omkring foder, så du kan finde meget information om dette emne her på siden.

18-07-2011, 18:15

Afføringen 5 gange dagligt? Hold da op. Det lyder af meget.
Uanset hvilken race hund man har, så skal man gå efter et kornfrit foderprodukt.
Jeg vil råde til til at prøve Orijens foder - det får min egen hund, og hun har afføring 1-2 gange i døgnet, og det er "god" afføring.

Kig gerne lige denne side igennem. Det er en øjenåbner, for mange mennesker :);

http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/index.php/cat/1

18-07-2011, 23:02

Foder er meget individuelt, men nu er det jo altså bevist mange gange, at korn produkter intet godt gør i hundefoder.
Og alle hunde kan vel overleve på Pedigree som f.eks, selvom det absolut ikke burde serveres for en hund.

Jeg synes desuden det er interessant, hvis dog analysis.com skulle være købt til reklame. Burde Royal Canin og Eukanuba ikke stå som 6 stjernet hundefoder, så? De to mærker er nok de mest markante, med reklamer.

19-07-2011, 06:03

Tak for alle svarene - min hund er 8 måneder og foderet er hvalpefoder fra Eukanuba, hun får ca. 140 gram om dagen. Derudover får hun nogle gange en gulerod og lidt peberfrugt, samt godbidder fra Chrisco. Normalt er afføringen fint, så hvis det er fint nok med 5 gange dagligt for en hvalp, må jeg hellere fortsætte med samme foder.

Med venlig hilsen

Bente

19-07-2011, 08:48

Hej Bente,

Jeg synes altså at 5 gange er for meget for en lille hunderace. Da min hund var ca. 5 måneder spurgte min dyrelæge til afføringen og da jeg sagde ca. 4 gange i døgnet blev hun helt chokeret og synes at det var alt for meget. Jeg synes du skal snakke med din dyrelæge om det - der er jo åbenbart mange meninger om hvad der er normalt. Jeg vil mene at en Cavalier på 8 måneder er næsten fuldt udvokset og burde være nogenlunde stabil med maven - Beagler er lidt større og det er måske derfor at "Beaglepacks" stadig har afføring så ofte. Min terrier på 9 måneder har siden sin løbetid (7 måneder) "kun" lagt 3 (og noglegange kun 2) meget små om dagen - en på hver tur!

Eukanuba indeholder hvede - jeg kan ikke se på deres indholdsfortegnelse hvor meget, men hveden er nævnt som 3 ingrediens og de nævnes altid i rækkefølge efter hvor meget der er i. Der må altså være en del i. Hvede er et bindestof der er svært omsætteligt i hunde (og menneske) maver/tarme. I Royal Canin (som jo minder meget om Eukanuba) er der 30% hvede i - tænk hvis din egen føde bestod af 30% hvidt brød? Du ville overleve, men du vil have mange toiletbesøg og dårlig afføring. Det samme gælder for hunde. Hvede burde for både dem og os erstattes af havre og andre grove meltyper ....

Jeg vil gerne anbefale dig at du skifter foder til et hvede/korn frit.
Oriijen og Olivers er populære mærker af denne type. Olivers er heller ikke ret dyrt.
Men der finde mange andre f.eks Acana praire harvest, Markus Mühle rawfood og luposan sport.
- Min "hvalp" er færdig med at vokse, og jeg skifter derfor snart til voksen foder. Det anbefales at give dem hvalpefoder til de er ca. 1 år (for små racer), men hvis den er færdig med at vokse er der ingen grund til at blive ved (jeg skifter fordi posen snart er tom). Efter en snak med din dyrelæge, kan du måske gøre det samme (hvis din er færdig med at vokse) - så er et foderskift ikke så dyrt. Ellers kan de fleste af de nævnte produkter fås som 3-4 kg sække ... Dine overskydende Eukanubapiller kan du jo fortsætte med at bruge som godbidder :-) Du skal også bruge en del til omskiftningen (du skal nemlig skifte over ca. 7-10 dage, hvor du langsomt kommer mere af det nye i maden og mindre af det gamle) ...

Når du vælger godbidder skal du ligeledelse læse bagpå og sørge for at der ikke er korn i og at der er et højt indhold af kød. Du kan få mange godbidder der egentlig bare er tørret kød - de er lækre!

Held og lykke :-);
Mvh Line

19-07-2011, 08:53

Katrine og Beaglepack: Jeg er enig med Beaglepack - Siden er ikke så brugelig!
Jeg tror dog ikke det er fordi de er i lommen på nogle foderproducenter (ellers er jeg ihvertfald enige med dem), men mange af deres reviews er simpelthen bare ikke opdateret. Rigtig mange reviews er gennemført i 2005-2007 og det er efterhånden rigtig mange år siden. Jeg tror mange foderproducenter har ændret deres opskrifter siden ..

19-07-2011, 13:50

Jeg er rigtig glad for alle de engageret mennesker som skriver på denne side. Jeg har nu bestilt mad fra Olivers - så må vi se om det er bedre. Jeg er overbevist om at min hund er sund og rask, idet hun er meget aktiv og glad, så vælger derfor at jeg ikke vil gå til dyrlæge. Jeg må sige at Olivers har en flot hjemmeside og maden bliver leveret i garagen, kan det være nemmere. Men syntes det er dejligt at kan få hjælp fra andre hundeejere på denne måde.
Tak for det.

MVH Bente

19-07-2011, 13:59

Jeg tror også hun er sund og rask - jeg tror bare hun trænger til et foderskift!
Jeg tror det er et valg du bliver rigtig glad for :-);

Husk at skifte langsomt, ellers kan det går hårdt ud over dens mave.
Skift over 7-10 dage.
Dag 1: 1/10 af det nye, 9/10 af det gamle
Dag 2: 2/10 af det nye, 8/10 af det gamle
Dag 3: 3/10 af det nye, 7/10 af det gamle
osv ...

Held og lykke :-)

19-07-2011, 15:34

Hej Bente, det tror jeg du bliver glad for. Du skal selvfølgelig give det hele noget tid.
Jeg ville heller ikke umiddelbart gå til dyrlægen alene af denne grund, når hunden er velfungerende og glad. De fleste dyrlæger vil iøvrigt anbefale dig det foder, de har på hylden - uanset hvad. Jeg bor ikke i Danmark, men havde min Cavallier til dyrlæge-tjek i min Danmarks-ferie for nyligt og selvom jeg fortalte, at jeg ikke giver hende foder med hvede, så fik jeg alligevel en kæmpe smagsprøve af juniorfoder fra Royal Canin med hjem. Jeg prøvede at takke nej, men det var ikke så nemt, så det kom med hjem. Nu sender jeg det videre til et hunde-dyre-internat i nærheden af hvor jeg bor. (min dyrlæge her hvor jeg bor, gør det samme. Hver gang talen går på mad, så peger han ud på hylden med Royal Canin)
Min Cavalier går så småt over på voksen-foder i de næste dage. Hun er en lille vims på ca 5 kg (snart 11 måneder) og jeg tror ikke hun bliver meget størrer.

Har du et billede af din lille Cavalier-skønhed

20-07-2011, 07:57

Ja Hun var da godt nok ikke stor. Jeg skal nok passe på ved foderskift.
Min lille pige vejer 7.8 kg. og hun er en dejlig nem morhund.

20-07-2011, 12:32

Hvor er hun dog flot og sød, Bente. Her er et billede af min lille Cavalier. De er jo ikke til at stå for.

20-07-2011, 15:37

Åhr, hvor er de fine! Slet ikke til at stå for :);

Og mht. Olivers, er det rigtigt. Det er et godt foder, til prisen. Og servicen er helt i top. Min egen pige fik det, da hun gik fra hvalpefoder, til voksenfoder - inden hun startede på Orijen. :)

26-07-2011, 18:15

Mine to cavalier får begge royal canin, og de har aldrig haft problemer med maven. Vores opdrætter bruger også Royal Canin. Vi har prøvet andre slags også men f.eks. eukanuba vil de ikke spise

27-07-2011, 07:56

Hej Lise,

Der er mange der bruger Royal Canin - både opdrættere og private. Der er som sådan heller ikke nogen i vejen med foderet. Hundene overlever da ....
Personligt sammenligner jeg en Royal Canin-fodring med en tur på McDonalds. Man bliver mæt, men den følelse holder ikke længe og hurtigt efter falder ens blodsukker/energi også igen.

Jeg gentager gerne hvad jeg skrev i det tidliger indlæg til Bente:
Royal Canin indeholder 30% hvede - Hvede er et bindestof der er svært omsætteligt i hunde (og menneske) maver/tarme. Tænk hvis din egen føde bestod af 30% hvidt brød? Du ville overleve, men du vil have mange toiletbesøg og dårlig afføring (dårlig afføring betyder ikke kun dårlig mave, men også at der kommer meget af maden med ud igen). Det samme gælder for hunde. Hvede burde for både dem og os erstattes af havre og andre grove meltyper ….

Jeg bruger Olivers (hveden er her erstattet af havre) og de lover at 92% af foderet bliver optaget i hunden - min ligger to-tre meget meget små pøller hver dag. Jeg vil tro det svare meget godt til 5-8% af det hun tager ind ender på græsplænen.
Min veninde har en hund på 16 uger - den får Royal Canin (på opfordring af hendes opdrætter) og den ligger 4-5 pøller om dagen der alle er dobbelt større end dem min hund ligger til trods for den er halv størrelse! Jeg giver hveden skylden - den kan ikke omsættes og må derfor ud igen. Tomme kalorier der er dumme og meningsløse at indtage!

Det er af den grund vi råder Bente til at vælge noget andet - Royal Canin er et dyrt foder, i forhold til at det man får for det er hvedemel. Olivers er lidt "dyrer",men der skal fodres med mindre mad til hvert måltid (fordi der er ikke noget hvede til at binde pillerne med) og derfor tjenes pengene hurtigt ind igen :-) Og det vigtigste: hunden bliver altså en smule mere velfungerende fordi dens mave/tarme ikke skal kæmpe for at omsætte ingredienser den ikke er født til at spise!

Mvh
Line

27-07-2011, 08:15

Jeg er bare slet ikke enig. Vores hunde har aldrig haft problemer med maven..

hvor står der hvede her, kan godt være det bare er mig der ikke lige kan se det.:

Ris, tørret fjerkrækød, vegetabilsk proteinisolat, majs, animalsk fedt, hydrolyseret animalsk protein, vegetabilske fibre, roetrævler, mineraler, fiskeolie, vegetabilske olier (soja og borago), tomat (lycopenkilde), frugto-oligosakkarider, L-arginin, L-lysin, taurin, DL-methionin, hydrolysat af gær (kilde til mannanoligosakkarider), natriumpolyfosfat, kaliumcitrat, æggepulver, ekstrakt af grøn te og vindruer (polyfenolkilde), hydrolysat af krebsdyr, morgenfrueekstrakt (luteinkilde), L-carnitin, hydrolysat af brusk.

27-07-2011, 09:17

.. men det er jo fint så :) Dine hunde har ingen problemer og så er der jo ingen grund til at skifte. Bente havde bare problemer - 5 (store) pøller om dagen er alt for meget og kan ifølge min dyrelæge være et tegn på foderintolerance.

Lige netop dit produkt indeholder ikke hvede, men det kan jeg se at andre af deres poser gør:
http://www.royalcanin.dk/Default.aspx?ID=58&ProductID=PROD271
http://www.royalcanin.dk/Kat-og-hund-produktvisning-1400.aspx?ProductID=PROD38
http://www.royalcanin.dk/Kat-og-hund-produktvisning-1400.aspx?ProductID=PROD401
http://www.royalcanin.dk/Kat-og-hund-produktvisning-1400.aspx?ProductID=PROD1967

Selvom det ikke indeholder hvede, indeholder det stadig 37% stivelse (læs på side 7 i denne brochure fundet på Royal Canin hjemmeside: http://www.royalcanin.dk/ipaper-119.aspx?showipaper=6) - jeg kan kun se at dette enorm høje tal (hvilket ikke nødvendigvis er dårligt, hvis det kommer fra gode kilder) må komme fra ris (som jo også er den ingrediens din hund spiser mest af) og en smule fra majs.
Hundefoder indeholder ofte stivelse fra byg, majs, ris eller hvede. Kroppen skal benytte insulin for at fordøje og nedbryde sukker. Jo mere insulin, jo højere vil blodsukkeret stige, og jo hurtigere vil hunden atter blive sulten. Byg og majs giver en lav insulinudskillelse og et lavt blodsukkerindhold. Hvede og ris giver en høj insulinudskillelse og et højt blodsukkerindhold. Ris og hvede er derfor hurtig energi - men holder ikke hunden mæt (læs selv mere her: http://www.hundeleksikon.dk/foderindhold.html#kulhydrat);

Kan du ærligt sige du ved præcis hvad der er i det foder din hund spiser?
Hvad er den vegitabilske proteinsolat f.eks lavet på? Og hvad med de vegatabilske fibre?
.. Jeg er typen der hader tilsætningsstoffer. Jeg bager og laver alt mad fra bunden for ikke at få alle de E-numre osv. jeg ikke ved hvad betyder. Sådan skal det også være med min hund! Jeg vil vide hvad den får og jeg vil vide hvor det kommer fra - det kan Olivers og Orijen (og mange andre der kan stå inde for deres skønne råvare) tilbyde mig.

Prøv at se Olivers ingrediens liste, sammenlignet med Royal Canin til Cavaliers:
Kyllingemel, havre, frisk kylling, kyllingefedt, kartoffel, ærter, komplet mineral og vitamin tilskud, OLIVER’S TRIPLE FIBERPLAN™ (lucerne, ærtefiber & risklid), kyllingelever,frisk laks, hørfrø, OLIVER’S OMEGA 3 BOOST, friske hele æg, FLEX C, OLIVER’S AURA BOOST™ (blåbær, tranebær, hindbær, æble, gulerod, tomat, kelp, persille, ginseng, grøn the, bipollen, ginko biloba, morgenfrue ekstrakt), OLIVER’S DIGESTION BOOST™ (mannanoligosaccharider, gærkultur, inulin, yucca shidigera).
- Det er alle ingredienser jeg selv ville kunne finde på at spise!

Det samme gælder for Orijen:
Udbenet kylling*, kyllinge kødmel, udbenet laks*, kalkun kødmel, silde kødmel, “russet” kartofler, kyllingefedt (konserveret med E-vitamin), batat, ærter, udbenet kalkun*, hele æg*, kyllingelever*, udbenet ”lake whitefish”*, udbenet ”Walleye”*, soltørret alfalfa, ærtefibre, udbenet sild*, organisk tang, græskar, cikorie rod, gulerødder, spinat, majroer, æbler, tranebær, blåbær, lakridsrod, kvanrod, bukkehorn, morgenfrue blomster, sød fennikel, pebermynte blade, kamille, mælkebøtte, sar, rosmarin, A-vitamin supplement, D3-vitamin supplement, E-vitamin supplement, niacin, thiamin mononitrat, riboflavin, B5-vitamin, folsyre, biotin, B12-vitamin supplement, zink proteinat, jern proteinat, mangan proteinat, kobber proteinat, selen, Lactobacillus acidolphilus, Enterococcus feacium.
- Igen er det ingredienser vi mennesker selv spiser!

Det er også interessant at kigge på kcal/kg
Royal Canin til Cavalier: 3871
Olivers: 4389
Orijen: 4150
.... Hunde der får Olivers og Orijen får altså en del mere energi pr. kg foder de indtager. Det skyldes selvfølgelig fodersammensætningen.

Det er lettest at sammenligne sammensætningerne ved at kigge på analysetallene/nøgletallene:
Royal Canin: Side 7 i http://www.royalcanin.dk/ipaper-119.aspx?showipaper=6
Olivers: http://olivers.dk/hundefoder-foder-kattefoder-kennel-hundefoder-hundemad-vzdzpc9-da--olivers-shop.aspx
Orijen: http://www.petfoodnord.dk/p193-hvalpefoder-orijen-puppy/ (analyse fane - scroll ned i bunden);
Jeg synes det er tydeligt at Olivers/Orijen tilbyder hundene en lang mere virkelighedstro fodersammensætning. Med dem får de det mad de ville have spist i naturen - altså proteiner fra kød og grøntsager - ingen hunde eller ulve har nogensinde frivilligt spiste hvede eller hvide ris!

Jeg er ikke udelukkende fortaler for Olivers eller Orijen. Jeg synes begge er gode produkter, men dem synes jeg der findes mange af! Olivers og Orijen er nok bare de mest popluære!

Jeg er forholdsvis ny i foderdebatten og jeg lære stadig - jeg synes at det er en utrolig spændende debat og det kan jo få os helt op at køre. Det kan de søde små hundebasser - vi vil dem jo kun det bedste!
Jeg synes det er fint hvis folk gerne vil "nøjes" med RC - jeg synes bare man har ret til at vide, der findes bedre produkter (ifølge min mening). Hunde har overlevet i årtier på RC, og kan det selvfølgelig stadig :-);

Det mest interessant nu vil selvfølgelig være at få Bente på banen. Hun har prøvet at skifte fra ris/hvede til kornfrit for nyligt - hun må kunne sige om det virker ..
Min egen erfaring er at det gør det - i den grad!!

Mvh
Line

27-07-2011, 17:11

Line bliver lige nødt til at spørge ang olivers (har aldrig brugt det for kan selv ikke lide de bare skriver kyllingemel og frisk kylling), står der nogen steder specifikt at det er kyllingeKØDmel og frisk kyllingeKØD??? For der er mange ting på en kylling jeg aldrig ville stoppe i munden på hverken mig el mine hunde!!!

27-07-2011, 19:59

Tak Line, gode infos

Michele, Olivers skriver i deres deklaration, at de anvender friske fritgående kyllinger og at ingredienserne er godkendt til menneskeføde. Det er nok det hele der kommer i gryden.

Mit yndlings citat fra RC web-side:
"Korn eller stivelse, som det er deklareret på posen, er nødvendigt for at kunne lave tørfoder, fordi foderpillerne bliver bagt og man kan ikke lave brød uden mel."

Og det skal så forsvarer, at ca 1/3 af hundens mad er ”stivelse” eller nærmere ”mel” .
Jeg kan godt lide sammenligningen med Mc Donald – vi kan sådan set godt leve af det, men sundt bliver det aldrig. Nogen bliver tykke af det, andre gør ikke. Sådan er vi så forskellige. Vi er det vi spiser, som det så moderne hedder

28-07-2011, 03:22

Ok tak Connie :0) kunne bare ikke se det ud fra det Line skrev. Men måske mig der er sart, men hvis der ikke direkte står kød vil jeg hellere købe et andet produkt, for kan jo i princippet være meget andet end kød der kommer i deres gryde ;0) og Orijen koster jo det samme som en pose RC og tilbyder også gratis lev nogle steder. I sverige hvor vi bor vil de dog have 19 sek, men det klarer økonomien nok lige ;0)

28-07-2011, 08:24

Ja det er nemlig lige præcis problemet med RC - de gør meget for at retfærdiggøre prisen på deres produkter. Desværre tror mange at det er et godt produkt fordi det er et dyrt produkt. Netop her følger pris og kvalitet ihvertfald ikke hinanden!

Ja, som Connie siger står der følgende om deres produkter:
"Hver pose af OLIVER’S START er tilberedt med masser af frisk fritgående kylling.
Indeholder ingen animalske biprodukter. Kun rene og reelle ingredienser, der alle er godkendt til menneskeføde."

Olivers bliver produceret i Canada (hvor deres ingredienser også kommer fra) ligesom Orijen. De har meget strengere regler for de ingredienser der må komme i posen.
Det vigtigste er nok at hundemad og kattemad produceret i EU bliver anset for NON-FOOD. De skal derfor ikke leve op til de krav om ingredienser, tilsætningsstoffer mv. som menneskemad skal. Det skal det i Canada og USA, da det der betregnes som mad.
(http://www.trenddog.dk/shop/external/da/netopnu-foder.html)

25-04-2012, 17:59

Hvor ligner hun dog bare min lille Smilla!

17-02-2015, 12:46

Jeg har cavalier på 2 mdr den gør det 2 gange i døgnet og er renlig.
Sidder og glor åndsvag på mig når den skal ud for at tisse
Den får kun mad fra Royal og det er den dyre cavalier tørfoder.
Vi passer på at den ikke får for meget og afmåler hver gang.
Den får mad 3 gange i døgnet og afmåldt er det en stram håndfuld.
Der er præmie når den tisser og pøller ....en lille trekant snaks.
Så tis og pøller er færdig på 2 minutter hver gang.

17-02-2015, 12:46

Jeg har cavalier på 2 mdr den gør det 2 gange i døgnet og er renlig.
Sidder og glor åndsvag på mig når den skal ud for at tisse
Den får kun mad fra Royal og det er den dyre cavalier tørfoder.
Vi passer på at den ikke får for meget og afmåler hver gang.
Den får mad 3 gange i døgnet og afmåldt er det en stram håndfuld.
Der er præmie når den tisser og pøller ....en lille trekant snaks.
Så tis og pøller er færdig på 2 minutter hver gang.

17-02-2015, 12:46

Jeg har cavalier på 2 mdr den gør det 2 gange i døgnet og er renlig.
Sidder og glor åndsvag på mig når den skal ud for at tisse
Den får kun mad fra Royal og det er den dyre cavalier tørfoder.
Vi passer på at den ikke får for meget og afmåler hver gang.
Den får mad 3 gange i døgnet og afmåldt er det en stram håndfuld.
Der er præmie når den tisser og pøller ....en lille trekant snaks.
Så tis og pøller er færdig på 2 minutter hver gang.