Din hvalp skal ikke sættes på plads

Der findes rigtig mange myter om, hvordan hunde skal behandles


”Du skal irettesætte din hvalp, for det gør dens mor” og ”Hvalpen skal kende sin plads i flokken”. Den slags myter bliver en nybagt hvalpeejer som regel bombarderet med fra alle sider. Men glem alt, hvad du hører af den slags. Din hvalp skal ikke skældes ud eller sættes på plads. Det ødelægger dens selvtillid, og du risikerer, at hvalpen får problemer som voksen.

Hvalpesæsonen er over os, og overalt, hvor vi går, møder vi den ene søde hvalp efter den anden. Er man hundeelsker, kan det tage rigtig lang tid at gå fra A til B. 
For dig som ny hundeejer er det en stor omstilling i hverdagen, og du vil altid være i tvivl om, om du gør det helt rigtige. Der kan nemlig hurtigt komme skår i din forestilling om hvalpeidyllen, når den ikke vil tisse udenfor, men sætter sig på stuegulvet. Eller når de skarpe hvalpebid rammer dine hænder og fødder, når ulvetimen forvandler hvalpen til en vild, der farer rundt og vælter og ødelægger alt på sin vej, eller når den stjæler dine ting og bider sko og ungernes legetøj i stykker. 


Alle har gode råd

Alle vegne vil du nu få råd om, hvordan du skal tackle hvalpen og de frustrerende situationer, som opstår i den søde hvalpetid. Der er en jungle af informationer på nettet, og der kommer velmenende råd fra venner, naboer og familie. 
Desværre er mange af dem myter, som er årsag til, at hvalpens fundament krakelerer, og som slår alvorlige revner i hverdagens trygge rammer og dens ubetingede tillid til os. 
Som hvalpeejer vil du helt sikkert høre følgende dårlige råd: 
• Du skal irettesætte din hvalp, for det gør dens mor! 
• Hvalpen skal kende sin plads i flokken. 
• Din hvalp må ikke sove i sengen eller på sofaen. 
• Din hvalp må ikke hilse på andre hunde, før den er færdigvaccineret. 


Din hvalp skal ikke irettesættes

Myten om, at du skal irettesætte din hvalp, fordi det gør dens mor også, hører til på top-5-listen over de mest skadelige myter gennem tiderne. 

Myten er gennemgribende ødelæggende for hvalpens følelsesmæssige fundamentale udvikling. Resultatet er lavt selvværd, mindre selvtillid og selvsikkerhed og mindre nysgerrighed, som ødelægger din hunds motivation og handlekraft. 

Irettesættelser og skældud vil give din hund kognitive vanskeligheder, når det gælder problemløsning, koncentration, sociale evner og meget andet. Alt dette ved vi godt, når det gælder vores børn, og det ved hundemor også. 


Brug ignorering og afledning

En sund hundemor vil aldrig irettesætte sine hvalpe. Hun vil hverken ruske dem i nakken, vende dem på ryggen, bide dem i øret eller gnide deres næser i tis, når uheldet er ude. En sund hundemor vælger altid ignorering og afledning. 

Hvis vi vælger løsninger, der undertrykker eller skræmmer hvalpen, vil den få mange flere problemer senere i livet. Nogle af problemerne kan være det, vi kalder for ’skjulte’ problemer. Det kan godt være, at du ikke ser det som et problem, at din hund mangler selvtillid og er bange for at tage initiativer, men det går ud over din hunds livskvalitet og sundhed. Resultatet kan nemt blive adfærdsproblemer eller behandlingskrævende sygdomme. 



Hvalpen er et nyt familiemedlem

Myten om, at hvalpen skal kende sin plads i flokken, findes i flere andre variationer, som for eksempel ”Hvalpen prøver at tage magten fra os”. 

Den stammer fra en forældet tankegang, hvor fejlagtige observationer blev lavet af dyr i fangenskab for årtier siden. Dengang troede forskere på, at enhver flok har en leder, og at resten af flokken indordner sig i et hierarki. Myten har nu varet i mere end 50 år, men i dag er adfærdsforskerne enige om, at både ulve og vildtlevende hunde lever i familiestrukturer, som ligner vores til forveksling. Det vil sige en familie med forældre og børn i alle aldre. 



Naturlige faser

Som hundeejere vil vi altid have en vigtig rolle for både hvalpen og den voksne hund. Vi har det overordnede ansvar, og både hvalpe og hunde ser os som rollemodeller. 

Der er ingen grund til at skulle manifestere sin position gennem magt. Hvalpen kunne ikke drømme om at udfordre os som såkaldte ledere. Det er ikke det, der sker. 

Hvalpe gennemgår mange af de samme psykiske faser, som børn gør. Det er faser, som styres af den hormonelle udvikling, og som er uden for viljens kontrol. 


Hvalpen har brug for nærhed

Selvfølgelig må din hvalp da sove både i sengen og på sofaen. 

Mange hvalpe tilbringer stadig den allerførste nat i deres nye hjem i bryggerset, køkkenet eller et andet sted i boligen væk fra soveværelset. Hvalpen har i otte uger sovet tæt sammen med sin mor og søskende og vil derfor føle sig ekstremt utryg ved at være helt alene og isoleret. Den vil pibe og hyle efter sin mor, og vi er nu ubevidst med til at igangsætte en separationsangst, som kan vise sig på et senere tidspunkt i dens udvikling. 

Det er en myte, at du ikke må have din hund med ind i soveværelset, sengen eller sofaen. Hvis du ønsker at hygge dig med din hund i sofaen eller sove sammen med den i sengen, er det fuldstændig op til dig selv. 

Ønsker du ikke at have din hvalp i soveværelset, kan du vælge at sove på en madras i stuen det første stykke tid. Senere kan hvalpen langsomt vænnes til at sove i sin egen kurv og senere alene. 


En hvalp er en baby

Hvalpen har behov for at ligge tæt og høre dit hjerteslag. Ligesom små babyer bliver den beroliget og udskiller naturligt hormonstofferne oxytocin og vasopressin. 

Hormonet oxytocin giver tryghed og velvære og knytter jeres fælles kærlige bånd, men påvirker også i høj grad din hvalps evner til større sociale motivationer, samt hvordan den tackler stress. 

Vasopressin er et antidiuretisk hormon (ADH), der virker på nyrerne og nedsætter urinudskillelsen. Det vil sige, at du faktisk mindsker din hvalps behov for at gå på toilettet i løbet af natten, hvilket i sig selv betyder en længere og dybere søvn, som bevirker, at du faktisk får en mere velafbalanceret hvalp i hverdagen. 


Lad hunden hilse

Myten om, at din hvalp ikke må hilse på andre hunde, før den er færdigvaccineret, er forhåbentlig ved at være manet i jorden. Ikke desto mindre dukker den stadigvæk op til overfladen. 

Din hvalp må gerne hilse på andre hunde, selvom den ikke er færdigvaccineret. Hvalpen er beskyttet af sin mors antistoffer op til 12-ugersalderen. 

Hvis hvalpen bliver isoleret fra andre hunde, vil den miste en meget vigtig del af sin socialiseringsperiode, og det vil højst sandsynligt give problemer for dig og din hund senere i livet. 



Giv dig god tid

Måden, vi tænker på, er afgørende for, hvordan vi håndterer frustrationerne og konflikterne. Den løsningsmodel, vi vælger, er den, hunden lærer og tager med sig i andre sociale situationer. 

Hvalpetiden er en helt igennem fantastisk tid, der desværre går alt for hurtigt. Det er en tid, hvor man skal tage sig god tid til hvalpen, og hvor den skal lære sit nye miljø at kende og få tryghed og tillid til sin nye familie og sine omgivelser. 

Den må ikke jages igennem. Alt skal foregå roligt i hvalpens eget tempo. Hvalpen er lige så sensitiv som et lille barn – den sanser alt omkring sig og skal have tid til at fordøje sine indtryk. Sker der for mange ting, og er der meget uro i dit miljø, bliver hvalpen stresset, og det forøger dine daglige konflikter. 

Giv dig god tid, når du har hvalp. Planlæg det nøje, og tag gerne et par uger fri til at tage det helt roligt sammen. Den rolige og kærlige tid, du bruger sammen med hvalpen, vil du nemlig nyde godt af i mange år fremover. 



Godt at vide: 


Renlighed
Fremskynd renlighedstræningen bedst muligt: Sørg altid for, at din hvalp kommer ud at tisse, når den har drukket, spist, leget eller sovet.

Stimulering 
Giv din hvalp mental stimulering i hverdagen med søgeøvelser efter mad eller godbidder i græsset eller på gåturen, eller gem dem indenfor. Stimulering gennem lugtesansen øger blandt andet beroligende hormonstoffer og en sund tarmfunktion.

Fakta
Din hvalp skal sove 18-20 timer dagligt for at kunne udvikle sig til et mentalt og fysisk sundt individ.


Af Betina Sabinsky, professionel adfærdsbehandler og dyreinstruktør, DogWise. Artiklen er tidligere bragt i Dyrefondets blad.

Powered by Froala Editor

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner