Falsk drægtig - hvad nu?

Hvordan håndterer du bedst din tæve, hvis hun bliver falsk drægtig


Falsk drægtig

Hvordan håndterer du bedst din tæve, hvis hun bliver falsk drægtig – og hvad er det egentlig der sker hos hende…

Det kan komme som en overraskelse for mange, hvis man for første gang har en tæve, og kun regner med der er løbetid at koncentrere sig om, og ellers er det ”bare” en hunhund i stedet for en hanhund… men der sker så meget mere, som man bliver opmærksom på når løbetiden er forbi.

Nogle tæver går let forbi det hele, både løbetiden og tiden efter. Mens andre er temmelig plaget af både løbetiden, men så sandelig også tiden efter, hvor de kan blive falske drægtige.

Løbetiden

Løbetiden finder man som oftest ud af, enten fordi der ses bloddryp i hjemmet, eller tæven hæver op bagi, fordi hun slikker sig mere, for at holde sig ren. Eller hvis man går steder hvor der er hanhunde med hormonerne på plads, så vil der være en øget interesse for tæven.
Man kan også se en tendens til at tæven begynder at tisse oftere inden hun går i løbetid – dette for at varsle evt. bejlere om at hun snart er klar…

Efter løbetiden

Efter løbetiden kan der komme ændringer. Det sker som oftest ca. 60 dage efter løbetiden, hvilket er den tid hun vil gå drægtig, hvis hun var blevet parret. Her er nogle tæver som danner mælk, så de er klar til ”hvalpene”, de kan også begynde at bygge rede. Dette gøres typisk ved at grave i haven, eller blot arrangere sin kurv mere end de plejer at gøre. Det kan også være sofaen der skal redes til – det afhænger helt af hunden, og de muligheder den har.

Er klaret

Når så ”fødslen” er klaret, så kan det resultere i falske hvalpe. Det kan være i form af sokker, pivedyr, tøjdyr eller andet som tæven bruger som hvalpe. Man kan oftest se en adfærd hvor hun putter dem, gerne ind til sig, slikker dem, og i det hele taget ligner en der er i fuld gang med yngelpleje af noget der bestemt ikke er hvalpe.

Lad hende endelig få afløb for den adfærd, og for guds skyld – TAG IKKE ”HVALPENE” FRA HENDE… hvis hun har flere ting, så kan der tyndes ud i det når hun ikke lige ser det, men du må endelig ikke tage hendes hvalpe mens hun ser det, eller hvis hun ovenikøbet vogter på dem. Det er det største tillidsbrud du kan gøre mod din hund, og du kan risikere det tager flere år at bygge op igen.

Hvis du ved at din tæve har tendensen, så kan du være på forkant, og flytte de mest brugte ting inden der er gået 60-63 dage efter løbetiden, og på den måde tage toppen.

Husk

Men vær klar over at det går over, oftest efter en uge eller to, så er hormonerne faldet lidt på plads, og hun kan nu se mere klart, at det ikke er levende hvalpe hun skal passe, men blot legetøj eller andet der er samlet.

Man kan også hjælpe hende på vej med hømeopatiske dråber, så det ikke er så slemt. Det afhænger helt af hvor plaget hun er af det.
Er det meget slemt, bør man overveje om der skal gribes ind på anden måde, evt. ved at steralisere hende, men inden man for foretaget et sådant indgreb vil jeg anbefale man rådfører sig med en professionel først.
Men det er klart, hvis tæven går i løbetid et par gange om året, og er hård plaget af selve løbetiden, og samtidig tiden efter, så er der pludselig ikke mange måneder hvor hormonerne er i balance, og livet er skønt, så der kan det være en hjælp at dæmpe de hormoner. Men er det kun lidt falsk drægtighed nogen gange, så vil jeg under ingen omstændigheder gribe så voldsomt ind.

Har du en tæve som bliver falsk drægtig, og måske har tendens til at vogte på sine ”hvalpe”, så gælder det også om at være opmærksom hvis der kommer gæster i huset, eller børnene har legekammerater med hjem. Set ud fra hundens øjne, så er det hendes afkom, hvilket er det vigtigste at få til at overleve, og hun vil derfor vogte dem med sit liv. Det er helt naturligt, selvom det ikke er særlig forståeligt når vi ser hende ligge med et par sokker fra vasketøjskurven og vende de hvide ud af øjnene. Men vi må respektere hundens natur og måde at reagere på, og sørge for hun ikke bliver presset i situationen – det gavner ingen.
Så det er ingen leg, og hun skal ikke stresses unødigt.

Størrelse

Nogle tæver bliver mindre og mindre falsk drægtige med årene, andre stopper helt hvis de får et kuld hvalpe, og andre igen fortsætter utrætteligt hele livet igennem. Der er ingen facit på hvordan de forskellige tæver klarer det, og derfor skal hver enkelt respekteres som den hund det er, og den reaktion der er.

Så for egen og ikke mindst hundens skyld, så hold øje med løbetiden, så du kan regne dig frem til en evt. falsk drægtighed, og tage de forholdsregler der skal til. Eller blot den tålmodighed som er nødvendig mens hormonerne ikke er helt på plads.

En tæve som får hvalpe, vil i starten som oftest heller ikke gå lange ture, hun vil være i nærheden af sine hvalpe, og skynder sig gerne hjem når hun har gjort det hun skal. Så går tiden med at de spiser, bliver slikket rene, og hun sørger for de ligger tæt og kan holde varmen. Efter nogle uger hvor de begynder at komme mere rundt, åbner øjnene og efterhånden kan holde sig selv ren, så er hendes arbejde ikke ligeså intenst længere. Det giver mening når man kigger på en tæve der har fået hvalpe, og man følger den udvikling. Det skal man bare tænke på når det er sokker og pivedyr der træder i stedet – det er i hendes univers hvalpe, og hun gør hvad hun kan for at få dem så godt på vej som muligt.

Tæven hvis hvalpen bliver taget

Som adfærdsbehandler har jeg været ude til meget forskelligt, men denne historie har alligevel gjort størst indtryk på mig.
Jeg blev kaldt ud til en gravhund og ejer, hvis forhold var gået helt i udu – tæven havde absolut ingen tillid til ejeren, og hun kunne dårligt give ekstra gode godbidder, uden der blev knurret og var konflikt på vej. Det viste sig at i en falsk drægtigheds periode, havde hun desværre fået det råd at hun skulle tage ALLE hvalpe fra tæven, for ellers kom hun ikke ud af den skøre idé… det gjorde hun, og SÅ startede problemerne for alvor. Der skete simpelthen sådan et tillidsbrud, at uanset hvornår og hvordan ejeren nærmede sig hunden, så var hun usikker på hvad der ville ske.
Det tog år at bygge op igen, og selvom forholdet blev godt til sidst, så lå der stadig en gnist af manglende tillid og lurede – til stor frustration for ejer – og hund.

Der er selvfølgelig forskel på hvor følsomme vores hunde er, men i den situation hvor de tror de er med hvalpe, så er der altså helt andre instinkter der kommer frem i lys lue…

Powered by Froala Editor

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner