Islandsk Fårehund
Den nordiske spidshund i mellemstørrelse.
Er en hengiven familie- og tjenestehund, som er venlig overfor alle.
Det er en livlig og aktiv hund.
Scroll længere ned på siden for at blive klogere på den Islandske Fårehunds sind, pleje og historie.
Karaktertræk for Islandsk Fårehund
Udvalgte annoncer
Det er med blødende hjerte at vi er nødt til at oprette dette opslag og søge efter et nyt hjem til Mollie på 4 år med de helt optimale rammer. Mollie er i de rigtige rammer en vidunderlig hund. Hun sl...
Islandske fårehunde Avlet med det bedste sind som godmodige familiehunde. Imødekommende hunde både overfor andre hunde/dyr og meget børnevenlige hunde. Forældrene er meget nysgerrige og lærenemme at o...
Man troede, at invaderende vikinger førte forfædrene til denne race med sig til Island i det niende århundrede.
Takket være isoleringen af Island ligner nutidens Islandske Fårehunde - også kaldet den islandske spitz eller den islandske hund - meget deres forfædre.
I århundreder blev den Islandske Fårehund brugt til at beskytte flokke, især lam, mod rovfugle, og indtil i dag kigger den islandske fårehund stadigvæk mod himlen og gøer efter fugle.
Racen gøer også for at advare sin familie om alt hvad den ser eller hører.
Trods støjniveauet er racen alt for venlig, til at være vagthund, men du vil aldrig blive overrasket af besøgende.
Kort og godt om racen Islandsk Fårehund
Stammer som navnet antyder fra Island
Opdrættet til at beskytte flokke af især lam
Gøer for at advare sin familie
Men er ikke meget af en vagthund
Racen er nemlig blide og kærlige
Gode med børn som voksne
Lever typisk 12-15 år
Vejer 9-14 kg.
Hunner ca 42 cm. og hanner er mellem ca.46 cm
Den Islandske Fårehunds sind
Den Islandske Fårehund er en meget hengiven familie- og tjenestehund. Den er meget livlig og aktiv, men utrolig venlig overfor alle endda også børn.
Racen knytter sig tæt til sin familie, og er meget social den vil derfor følge familien som en skygge, både inde og ude.
Det er særligt udendørs at den islandske fårehunds livlige væsen kommer til udtryk, hvorimod den hurtigt falder til ro i fodenden når i er inde.
Den Islandske Fårehunds medfødte instinkt til at gø, skyldes dens hyrdearbejde. Her bruger den sin stemme, til at få dyrene til at flytte sig og rovfugle til at holde nallerne væk.
Den Islandske Fårehund er ikke en særlig dygtig beskytter, men den er alligevel pålidelig som vagthund, men den vil aldrig bide. Racen er i allerstørste grad et flokdyr, og det ligger ikke i dens natur at blive ladt alene.
Socialisering af en Islandsk Fårehund
Hengiven, selvsikker og legende, den Islandske Fårehund passer godt sammen med mennesker og andre hunde.
Hannerne er tilbøjelige til at være mere afslappede end tæverne.
Racen har dog, som alle andre hunde brug for tidlig socialisering, den skal altså introduceret til nye mennesker, hunde og situationer fra hvalp af, hvis du altså vil have en voksen islandsk fårehund der er afslappet og venlig blandt mennesker og dyr.
Selvom arbejdet med at socialisere en islandsk fårehund, vil være nemmere end andre racer, bør den som som alle andre hunde, udsættelse for mange forskellige mennesker, seværdigheder, lyde og oplevelser, når de er unge.
Socialisering hjælper altså med at sikre, at din Islandske Fårehund vokser op til at blive en velafbalanceret hund.
Den Islandske Fårehunds temperament
Temperamentet som en Islandsk Fårehund besidder, præges ligesom alle andre hunderacer, af en række faktorer, herunder arvelighed, træning og tidlig socialisering.
Hvalpe der har et godt temperament er nysgerrige, legende og modige når det kommer til mennesker.
Du kan med fordel lægge ekstra mærke til hvordan hvalpene interagerer med hinanden, det vil hjælpe dig med at tyde hvilken hvalp der er mest dominerende, mindst dominerende osv.
Du gør klogt i altid møde mindst en af forældrene - det er oftest tæven der er tilgængelig, da den Islandske Fårehunde hvalp går med sine mor til den er 8 uger - for at sikre, at den har et godt temperament, ét som du er komfortabel med og som passer ind i dit liv, hvad enten du skal bruge den som familie- eller tjenestehund.
Er du så heldig, at have mulighed for at møde andre søskende, eller hunde der er i familie med den hvalp du overvejer at tage med hjem, er det ikke en mulighed, du bør lade passere forbi, det kan nemlig være en rettesnor til at vurdere hvordan hvalpen vil være, når den bliver voksen.
En Islands Fårehunds forhold til børn
Den Islandske Fårehund er god som dagen er lang, og den er intet mindre end VILD med børn.
Du bør dog alligevel altid have baghovedet, at en islandsk fårehund ved en fejl nemt kan vælte et mindre barn omkuld.
Du skal aldrig være nervøs for, om din islandske fårehund med vilje vil agere voldsomt eller aggressivt overfor et barn, det ligger simpelthen ikke til deres natur.
Når det kommer til dyr og børn, er det vigtigt at lave regler.
En af disse kunne være, at børn altså uanset alder, udelukkende må kæle og lege med din Islandske Fårehund, hvis de sidder roligt på gulvet, så risikere små børn ikke at blive væltet omkuld, og større børn gearer ikke hunden op.
Børn i alle aldre skal også lære, hvordan man nærmer sig og rør en hund! Det er ofte her, der sker misforståelser hvor en hund kan føle sig truet, og hos den Islandske Fårehund, vil den trække sig tilbage og være ked af det, de er nemlig følsomme væsner.
Derfor bør du for alle parters skyld, altid overvåge enhver interaktioner mellem hunde og barn, for at forhindre at der sker uheld, hvad enten det er hunden der er for voldsom eller barnet.
Alle børn der kommer i hjemmet, skal også lære at de under ingen omstændigheder må nærme sig din islandsk fårehund, eller hvilken som helst anden hund, mens den spiser og sover, den kan risikere at blive skræmt.
Derudover må de for gud skyld heller ikke forsøge, at tage hundens mad fra den, det er der ingen hund der vil reagere positivt på.
Ingen hund, uanset hvor venlig og mild den er, bør nogensinde blive efterladt alene med et barn.
En Islandsk Fårehunds forhold til andre dyr
Som mange andre hunde, kan en Islandsk Fårehund også nemt lære at komme godt ud af det med andre kæledyr i familien herunder katte.
Det kræver dog at de er er velsocialiseret og introduktion i en ung alder er nøglen til succes, både for katten og hundens skyld.
Den Islandske Fårehunds blide personlighed, vil gøre det nemmere at introducere den for andre husdyr.
Har du dog med en voksen islandsk fårehund at gøre, gør du alligevel klogt i at overvære samværet nøje den første tid.
Det kræver en Islandsk Fårehund af motion og stimulering
Som tidligere nævnt, er den islandske fårehund er en intelligent tjenestehund, og den skal derfor have rig mulighed for at bruge sine evner.
Dette betyder ikke nødvendigvis, at den skal bruges til at hyrde får, men forskellige former for daglig aktivering.
Du har ikke at gøre med en hund der har ikke brug for meget motion i form af lange cykel- eller løbeture for at brænde energi af.
Den Islandske Fårehund er en aktiv hund, og den har i den grad brug for samarbejde og føle, at den er en stor del af de aktiviteter, der foregår i familien.
Ved at tage din islandske fårehund med på gåture i det fri, hvor den især kan gøre brug af bruge sine sanser, opgaver på lydigheds- og agilitybanen er et stort hit.
Det kan roligt siges, at den Islandske Fårehund i det hele taget elsker, at løse opgaver og at være sammen med sin familie og deltage i det hele familieliv.
Du vil med garanti finde den Islandske Fårehund i nærheden af familien, når i slapper af på sofaen.
Noget særligt kendetegn ved Islandske Fårehunde, er at de elsker at lege fodvarmere i bogstaveligste forstand.
Sådan opdrager du en Islandsk Fårehund
De første 4 måneder af en Islandsk Fårehunds liv er af afgørende betydning for, hvordan den vil se på verdenen når den bliver ældre.
Derfor er det dit vigtigste job som hvalpeejer, at sørge for at skabe så mange positive møder og situationer med andre dyr og mennesker som overhovedet muligt, for at få en velafbalanceret voksen hund.
En hundetræner kalder denne process for socialisering.
Den Islandske Fårehunds meget åbne personlighed, gør at du måske vil opleve uheldige situationer med mere reserverede hunde.
Det er dog meget vigtigt at du ikke lader dig skræmme af uheldige møder med andre hunde, for de er også med til at lære din Islandske Fårehunde hvalp at læse andre hunde.
Benyt med fordel familie udvidelsen som et oplagt tidspunkt, til at invitere forskellige gæster på besøg regelmæssigt, gå ture rundt i kvarteret, og til lidt travlere områder såsom en hundepark eller en gågade.
Du vil hurtigt finde ud af, at du får mange nye hundevenner og lære folk i dit nabolag at kende, når først du har en hund.
Du kan være stensikker på, at din islandske fårehund nok skal gøre sit for at charmere folk.
Ved opdragelse af en Islandsk Fårehund, bør du arbejde ud fra følgende 4 punkter:
Tålmodighed
Fastholdelse
Belønning
Konsekvent
Kendte sygdomme hos racen Islandsk Fårehund
Islandske Fårehunde er overordnet set en sund og rask hunderace, det er en særligt stærk race.
Da de er opdrættet på Island gennem flere hundrede år, og der er lagt større vægt på egenskaberne end på udseendet, er den Islandske Fårehund altså en race, som har undgået de fleste arvelige sygdomme.
En Islandsk Fårehunds gennemsnitsalder
En Islandsk Fårehund bliver oftest mellem 12-15 år.
En Islandsk Fårehunds udseende
Den Islandske Fårehund tilhører spids familien, det er en mellemstor, stærk og robust bygget hund, som ikke lader sig påvirke af dårligt terræn eller vejr.
Kroppen på en islandsk fårehund, er stærk og spændstig, den er let og adræt til bens. Pelsen er som du måske har regnet ud, tyk og vandtæt og den selvrensende pels gør, at en Islandsk Fårehund aldrig lugter af våd hund.
Pelsen på en Islandsk Fårehund kan variere meget, alt fra korthåret til meget langhåret.
Ligegyldigt hvordan den ser ud, er det vigtigste at den har godt med underuld, så hunden kan holde sig varm og tør under alle vejrforhold. Islandske fårehunde kan have mange forskellige pelsfarver.
Farven varierer i cremefarvet, gul, rød, brun, grå og sort, eller en kombination af disse farve.
Pleje af en Islandsk Fårehund
En Islandsk Fårehund fælder, især to gange om året.
Du kan med fordel børste din hund 1-2 gange om ugen, så er den vant til det i de perioder den fælder meget.
I de perioder kan du børste den 3-5 gange om ugen, for at undgå hundehår alle steder.
Du kan med fordel børste din islandske fårehunds tænder to eller tre gange om ugen for at fjerne opbygning af tandsten og bakterier.
Daglig børstning er endnu bedre, hvis du vil forhindre tandkødssygdom og dårlig ånde.
Neglene på en islandsk fårehund skal klippes (eller i hvert fald kontrolleres) en gang om måneden, og ørerne kontrolleres en gang om ugen for snavs, rødme eller en dårlig lugt, der kan indikere infektion, og derudover tørres ugentligt med en vatrondel, der er fugtet med en blid ørerens til at forhindre problemer.
Gode tips til pleje af din Islandske Fårehund
Du vil takke dig selv for, at vænne din islandske fårehund til at blive børstet og undersøgt, når den er hvalp.
Undersøg gerne dens poter ofte, det er ikke mærkeligt hvis den vil forsøge at trække poterne til sig, hunde er nemlig følsomme omkring deres fødder.
Gør pleje til en positiv oplevelse fyldt med ros og belønninger, så lægger du grunden til nemmere kontroller når den bliver voksen.
Historien om racen Islandsk Fårehund
Oprindeligt er den Islandske Fårehund, en urnordisk spidshund. I Norden har racen været et kendt ansigt, helt siden jægerstenalderen.
Hunden kommer formentligt til Island, da vikingerne begyndte at bosætte sig der, og her kommer navnet Islandsk Fårehund fra.
Da racen er helt tilbage fra urnordisk tid, er den i dag brugt til i levendegørelsen af historiske rekonstruktioner og på den måde, er den Islandske Fårehund altså med til at formidle fortiden.
Det er heller ikke mærkeligt, at den islandske fårehund var en bondes tro følgesvend, en uvurderlig hjælper, hvorfor den også er nævnt i de islandske sagaer.
Racen har ikke levet isoleret som race i Island siden vikingetiden.
Racen var i en tid ved at uddø, grundet opblanding med andre racer og hundesyge epidemier.
Kun på grund af en meget målrettet indsats med opsporing, registrering og avl af ægte Islandske Fårehunde, var det muligt at redde den Islandske Fårehund fra at uddø.
I 1973 kom den islandske fårehund officielt til Danmark, men både i 1970 og 80’erne var der ikke mange islandske fårehunde i Danmark, dog steg udbredelse og popularitet af racen støt.
I 2012 var der i Danmark registreret over 1600 DKK-registrerede islandske fårehunde i Danmark - det gør Danmark til det land, med flest hunde af denne race.
Som Islands nationalhund, står racen under beskyttelse af Altinget, der støtter det fortsatte arbejde med at sikre racens eksistens og sundhed i fremtiden.
Er du og racen Islandsk Fårehund et godt match?
Den meget smukke hund, kan med garanti skabe glæde og smil i mange hjem. Sæt dig dog grundigt ind i racens behov, før anskaffelsen.
3 spørgsmål, som du bør stille dig selv inden du vælger at afskaffe en Islandsk Fårehund:
Har du tid til at stimulere hunden fysisk og mentalt?
Kan du tilbyde den islandske fårehund at skulle arbejde?
Har du lyst til at have en hund, der følger dig som en skygge?
Kan du svare ja til ovenstående, så kan du med god sandsynlighed skabe et dejligt liv for denne fantastiske hund.
Held og lykke!
Copyright Gipote.dk - Det er ulovligt at kopiere denne tekst.
Powered by Froala Editor
Hej Marie Jeg har boet sammen med en islandsk fårehund i snart 8 år. Den har i 6 af den leve år levet sammen med en schæferhund, begge hanner. Fårehunden var helt sikkert den der bestemte. Dog er han en meget rolig og nem hund. Vi flyttede for godt 5 år siden og der kom nye "regler" for hvor de 2 hunde måtte gå. Dem lærte han på nul komma fem og overtræder dem aldrig. Han er simpelthen så skøn og selvom han bliver 8 nu her, så kan vi stadivæk lære ham nye ting! :) Som andre skriver, så skal der huskes at stille krav til ham gennem udfordringer. Vores hund har aldrig fejlet noget og jeg hører heller ikke om slemme arvelige sygdomme, som f.eks stafylikokker hos schæferhunde. Helt sikkert en keeper sådan en hund! :) venlige hilsner camilla
Hej Marie Den islandske fårehund er en meget kontaktsøgende hund, der dog sagtens kan lære at være alene hjemme(det gælder jo for alle racer, at de skal lære at være alene hjemme). Når du er hjemme vil den gerne være sammen med familien og deltage i de aktiviteter der foregår. den islandske fårehund har ikke behov for at gå 10 km om dagen, men den har behov for at blive udfordret mentalt, dvs at den skal bruge sit hoved det kan f.eks være at lede efter sin mad der er spredt ud over græsplænen eller gemt i beholdere hvor der skal arbejdes for at få det ud. Hvis du vil vide mere kan du læse på www.islandshunden.dk, der er hjemmesiden for den islandske fårehundeklub. du kan også kontakte mig via min hjemmeside www.saelgaeti.dk. Mvh John Petersen, Kennel Sælgæti
Hej allesammen, min mand og jeg står og overvejer at købe en islands fårehund, men vi vil gerne vide lidt mere, høre om der er nogen som har gjort sig nogle erfaringer med at have en sådan hund. Hvordan er den af sind, lige præcis hvor meget skal den motioneres, kan den være alene hjemme en hel arbejdsdag indendørs uden at lave ulykker, er den meget kælen osv. Håber der er nogen som vil skrive, så vi kan blive lidt klogere. Hilsen Marie